REPORTAJ Preferă cocioabele în locul caselor cu termopane FOTO
0Locuitorii unei comune din Dolj aleg să trăiască în locuinţe distruse de inundaţii, deşi Guvernul României a alocat 15 milioane de euro pentru construirea unui sat nou.
Comuna Rast din judeţul Dolj a fost aproape distrusă în urma unor inundaţii catastrofale care au avut loc în anul 2006. Atunci, peste 800 de familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Guvernul României a alocat 15 milioane de euro pentru construcţia unui nou sat, care însă acum este locuit doar în proporţie de 30 la sută. Doar 300 de familii au ales să se mute în noul sat, pentru că restul nu au dorit să îşi părăsească locuinţele în care au stat o viaţă întreagă. Astfel, s-a ajuns la naşterea a două localităţi: Rastul vechi, distrus de viituri, şi Rastul nou, o localitate pe ale cărei uliţe se zăresc mult prea puţini oameni.„Nu am vrut să mă mut de aici. Acolo nu cred că puteam eu să mă obişnuiesc. Este adevărat că inundaţiile mi-au distrus căsuţa mea mică, însă am pus deoparte un bănuţ şi am refăcut-o cât de cât. În noul Rast nu locuiesc decât câteva familii. Este cam părăsit şi am văzut că multe case au fost şi distruse. Hoţii au furat geamurile, tocăria şi uşile de la intrare“, a spus Sevastiţa Găină, în vârstă de 74 de ani, din comuna doljeană Rast.
Nostalgia unei alte vieţi
Tanti Ioana are 80 de ani şi povesteşte, cu lacrimi în ochi, că inundaţiile au lăsat-o fără agoniseala de o viaţă. Aproape în fiecare zi vine şi stă în faţa casei, care a fost distrusă de viitură. „Vin la căsuţa mea. Este tot ce mi-a mai rămas. Acum locuiesc la copiii mei. Nu am vrut să plec de aici pentru că nu m-a lăsat inima“, a povestit bătrâna.
Oamenii au mai povestit că au trecut cu greu peste ziua de 4 aprilie 2006, atunci când Dunărea s-a revărsat, iar tot satul Rast a fost inundat. Localnicii susţin că, în curte, apa era de un metru, iar din această cauză nu au mai putut salva mare lucru. „Nu am vrut să mă mut în casa construită de cei de la Guvern. Cu ajutorul copiilor, am pus ban pe ban şi am mai reparat câte un pic. Pereţii încă sunt crăpaţi, igrasie este peste tot, dar eu de aici nu plec. Îmi este teamă ca nu cumva să vină din nou viitura peste mine, dar asta este, nu am ce să fac. Am fost şi eu în noul Rast să văd cum este şi arată bine căsuţele acolo. A fost vai de noi în 2006, eu am locuit în cort o lună de zile până s-au tras apele“, a spus Maria Călugăreanu, o altă localnică hotărâtă să nu plece din casa ei.
În 2006, toţi au vrut case
Guvernul României a alocat 15 milioane de euro pentru construcţia a 821 de case în noul Rast. Toate locuinţele sunt din beton, au termopan, baie şi bucătărie. Din păcate, satul este aproape pustiu, iar liniştea este spartă uneori de o căruţă care trece pe drum. Cele 300 de familii care s-au mutat în casele noi au declarat că nu au avut o altă soluţie. „Eu şi cu soţia ne-am mutat aici în urmă cu o lună. Nu am mai avut ce face. Casa noastră din vechiul Rast stă să cadă. Inundaţiile din 2006 au distrus structura de rezistenţă. Este bine şi aici, măcar avem un acoperiş deasupra capului. Primarul ne-a făcut acte pe locuinţă, iar acum suntem proprietari. Avem şi un mic teren pe care putem cultiva legume. Este adevărat că mai sunt multe de făcut, dar noi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru ce avem“, a spus Dumitru Giuloaiă, locuitor al noului sat.
Primarul comunei Rast a declarat că, în 2006, a discutat cu toate familiile afectate de inundaţii în parte, iar fiecare a cerut câte o casă. „Eu am dat o situaţie cu toate imobilele distruse. Când au venit banii de la Guvern, toată lumea a avrut casă. Acum, din păcate, nu foarte mulţi s-au şi mutat în noile locuinţe. Este păcat, pentru că arată bine şi au condiţii bune. Eu am încercat să îi convingă să vină acolo, dar degeaba“, a spus, resemnat, Iulian Silişteanu, primarul comunei Rast.