Putin, în vizită în Belarus după ce Rusia a lansat exerciții militare privind utilizarea armelor nucleare tactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a sosit joi în Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei, pentru discuții cu omologul său Alexander Lukașenko, așteptate să aibă în prim-plan securitatea și exercițiile cu arme nucleare tactice, relatează Reuters.

Alexandr Lukașenko l-a primit pe Vladimir Putin în Belarus FOTO EPA-EFE
Alexandr Lukașenko l-a primit pe Vladimir Putin în Belarus FOTO EPA-EFE

Minsk urmează să participe la exercițiI care vizează simularea pregătirilor pentru lansarea armelor nucleare tactice, care sunt focoase nucleare mai mici, destinate utilizării pe câmpurile de luptă.

Putin, citat de agențiile de presă ruse la sosirea sa în Belarus joi seară, a declarat că a discutat chestiuni legate de cooperarea Belarusului la o reuniune a cabinetului de la Moscova.

„Astăzi și mâine vom discuta despre toate acestea, inclusiv despre problemele de securitate cărora le-am acordat o atenție considerabilă”, a spus Putin. „Sunt multe de discutat. Totul este stabil și merge bine pentru noi."

Pe ordinea de zi au fost și discuțiile despre faza a doua a exercițiilor vizând pregătirea și utilizarea armelor nucleare tactice în apropierea frontierei cu Ucraina.

„O parte din aceasta este participarea directă a prietenilor și colegilor noștri din Belarus din sfera militară la aceste evenimente”.

Partea oficială a vizitei este programată pentru vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Kremlinul a precizat că cei doi lideri vor discuta, la Palatul Independenţei din capitala belarusă, despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, despre perspectivele integrării lor în cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus, precum şi despre "problemele-cheie de pe agenda internaţională".

Putin şi Lukaşenko vor aborda și consolidarea securităţii comune, situaţia din regiune şi reacţia comună la ameninţările reprezentate de NATO.

Aceasta este a doua vizită în străinătate a lui Putin, care a călătorit în China (16-17 mai) de când a fost învestit în funcţia de preşedinte pentru un al cincilea mandat de şase ani, la 7 mai.

Ministerul rus al Apărării a declarat în această săptămână că forțele țării au început prima etapă a exercițiilor pentru a simula pregătirea pentru lansarea armelor nucleare tactice.

Moscova a legat efectuarea acestor exerciții, la ordinul lui Putin luna trecută, de ceea ce numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali, inclusiv ale președintelui francez Emmanuel Macron, despre care a spus că reprezintă o amenințare la adresa securității sale.

Analiștii nucleari spun că exercițiile sunt menite să fie un semnal de avertizare pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina. Țările occidentale au furnizat Kievului arme și informații, dar s-au abținut de la a trimite trupe.

Belarus a oferit sprijin logistic Rusiei în timpul conflictului cu Ucraina, forțele ruse intrând în Ucraina de pe teritoriul belarus în timpul ofensivei lor inițiale împotriva Kievului din februarie 2022. Dar Lukașenko nu a trimis trupe.

Agenția de presă de stat din Bela a raportat joi mai devreme că Lukașenko l-a numit pe Pavel Muraveyko noul șef al statului major al armatei belaruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite