Rusia efectuează exerciții de lansare a armelor nucleare tactice, în apropiere de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți lansarea de exerciții militare implicând arme nucleare tactice în apropierea Ucrainei, motivând că acestea, ordonate de Vladimir Putin la începutul lunii, reprezintă un răspuns la „amenințările” occidentale.

Rusia a anunțat prima etapă a exercițiilor privind utilizarea armelor nucleare tactice FOTO EPA-EFE
Rusia a anunțat prima etapă a exercițiilor privind utilizarea armelor nucleare tactice FOTO EPA-EFE

„Prima etapă a exerciţiilor (...) privind pregătirea şi utilizarea armelor nucleare nestrategice a început”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că aceste manevre se desfăşoară în Districtul Militar Sud, la graniţa cu Ucraina, care include porțiuni ale teritoriului ucrainean pe care Rusia le controlează în prezent.

Sunt simulate pregătiri „pentru lansarea de rachete ale sistemului operațional-tactic de rachete Iskander. Personalul unităților aeriene ale Forțelor Aerospațiale Ruse va echipa armele aeronavelor, inclusiv hipersonicele Kinjal, cu încărcături speciale și se va îndrepta către zonele de patrulare”, se arată în comunicatul Ministerului Rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu camioane deplasându-se către un câmp unde fuseseră instalate sisteme de lansare, precum și trupe pe un aerodrom pregătind un bombardier pentru a purta un focos nuclear.

Exercițiile vor testa pregătirea unităţilor şi echipamentelor pentru „utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice pentru a răspunde şi a asigura necondiţionat integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus ca răspuns la declaraţiile provocatoare şi ameninţările unor oficiali occidentali împotriva Federaţiei Ruse”, se încheie comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertiza la începutul lunii că președintele francez Emmanuel Macron și „reprezentanții britanici” provoacă Rusia la escaladare nucleară.

Ministerul rus de Externe le-a legat la rândul său de declarațiile făcute de Macron, care a evocat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta împotriva Moscovei în Ucraina, precum și de ministrul britanic de externe David Cameron, care a dat de înțeles că Kievul are dreptul de a folosi arme furnizate de Londra pentru a lovi ținte în Rusia. Acesta a menționat, totodată, furnizarea de rachete britanice, franceze și americane cu rază lungă de acțiune către Kiev.

„Sperăm că aceste exerciții vor răci capetele înfierbântate din capitalele occidentale”, a transmis Ministerul rus de Externe pe 6 mai acesta, adăugând că Occidentul ar trebui să realizeze „potențialele consecințe catastrofale ale riscurilor strategice pe care le generează”, și să nu riște o confruntare militară directă cu Rusia.

Un semnal de avertizare din partea lui Vladimir Putin

Analiștii în domeniu apreciază că sunt menite să fie un avertisment pentru a descuraja Occidentul să se implice și mai mult în războiul din Ucraina, după ce a furnizat informații și arme.

„Exercițiile sunt, în mod evident, un semnal de răspuns la discuțiile despre trimiterea de trupe ale țărilor din NATO în Ucraina. Cele mai importante aspecte sunt anunțul în avans și vizibilitatea”, a explicat pentru Reuters Nikolai Sokov, un fost oficial sovietic și rus pentru controlul armelor.

Militarii vestici vor urmări îndeaproape exercițiile și vor încerca să tragă concluzii cu privire timpul avut la dispoziție în caz că Rusia le-ar desfășura realmente, a spus el.

„Participarea Direcției a12-a (GUMO, responsabilă de arme) poate produce informații precum cât timp durează lansarea focoaselor, cât de bine detectabile, cât timp de avertizare”, a subliniat Sokov, cercetător senior la Centrul pentru dezarmare și neproliferare de la Viena.

Rachetele Kinjal reprezintă „un element nou la care nu mă așteptam”, deși, neîndoielnic, acestea sunt capabile să poarte focoase nucleare, a spus el.

De câte arme nucleare tactice dispune Rusia

Rusia dispune de numeroase sisteme de arme capabile să lanseze focoase nucleare tactice, adică concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă și care pot fi bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune sau muniții de artilerie. Natura lor compactă permite să fie transportate discret într-un camion sau avion, dar asta nu le face mai puțin distructive.

Spre deosebire de armele nucleare strategice ce pot rade orașe întregi, cele tactice nu fac obiectul unor acorduri de control al armelor care au fost încheiate între Rusia și SUA.

Rusia deține circa 1.558 de focoase nucleare non-strategice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, însă există anumite incertitudini privind exactitatea acestor cifre.

Kremlin: Occidentul trebuie să se angajeze în discuţii pentru a dezamorsa tensiunile nucleare în creştere

Kremlinul a declarat miercuri că un „dialog aprofundat” reprezintă calea pentru reducerea tensiunilor în creştere între Rusia şi Occident, dar că „Occidentul colectiv” refuză să se angajeze la acest lucru, în pofida pericolelor potenţiale, relatează Reuters.

Răspunzând la o întrebare despre riscul unui conflict nuclear, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că escaladarea tensiunilor în Europa şi conflictele în desfăşurare în diverse regiuni ale lumii subminează stabilitatea şi predictibilitatea.

„Escaladarea în continuare a acestor tensiuni este potenţial periculoasă, inclusiv în sfera nucleară”, a declarat Peskov într-un briefing de presă.

„Situaţia necesită un dialog aprofundat pentru ca, utilizând metode politice şi diplomatice, să fie căutată o cale de ieşire din această situaţie tensionată. Dar dialogul aprofundat între principalii actori este respins de ţările aşa-numitului Occident colectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite