Video Putin face afaceri cu petrol lângă Insula suedeză Gotland. Sute de nave se îndreaptă spre India și China. Localnicii se simt amenințați

0
Publicat:

Vladimir Putin își derulează afacerile cu petrol lângă insula suedeză Gotland. Mulți localnici se simt amenințați. Sute de nave se îndreaptă din St. Petersburg spre India sau China, spun autoritățile suedeze.

Pe insula Gotland au început exercițiile militare NATO FOTO: Arhivă
Pe insula Gotland au început exercițiile militare NATO FOTO: Arhivă

Aceste ambarcațiuni sunt supranumite „navele din umbră” sau „flota din umbră”. Unele sunt închiriate, multe sunt vechi, iar în cazul unui accident ar putea produce daune catastrofale mediului, potrivit DW.

Oamenii din Gotland s-au temut mereu de ruși”, spune o localnică.

Potrivit unui material realizat de DW, experții sudezi în materie de securitate pleacă de la premisa că Putin derulează afaceri cu petrol cu această „flotă din umbră” pentru a-și alimenta visteria de război. Exportă petrol în țările care nu respectă sancțiunile.

Potrivit unui studiu sunt folosite între 600 și 2.000 de petroliere, cele mai multe dintre ele sunt închiriate și în stare avansată de degradare. Experții spun că sunt „adevărate bombe cu ceas”.

„Aceste nave ale flotei din umbră sunt vechi, sunt înregistrate în țări în care controalele sunt slabe și standardele joase. Echipajele au slabă calificare, iar proprietarii sunt dubioși. Și lipsesc asigurările eficiente, de acea riscul unei poluări catastrofale cu petrol este mult mai mare în cazul acestei flote din umbră”, susține Henrick Wachtmeister, expert la Universitatea Uppsala.

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, este importantă din punct de vedere strategic, fiind situată la aproximativ 330 de kilometri de Kaliningrad, unde îşi are sediul Flota Baltică a Rusiei

Anul acesta, Suedia a aderat la NATO. Insula Gotland ar putea juca un rol important la respingerea unui posibil atac al Rusiei, susține un expert militar.

„Cred că insula Gotland și Marea Baltică oferă mai multe avantaje alianței NATO, deoarece îi asigură profunzime strategic suplimentară. O opțiune ar fi folosirea unor strâmtori din mare pentru a îngreuna transporturile rusești prin Marea Baltică. Navele rusești ar putea fi silite în drumul lor spre St. Petersburg să treacă printr-un soi de pâlnie. Prin asta, Vestul ar putea îngreuna rușilor transportul de mărfuri”, explică Nikolas Rossbach, expert militar.

În prezent, libera circulație este importantă pentru flota din umbră a rușilor. Dar, între timp, Suedia ia în serios situația din jurul insulei Gotland.

Asta se poate vede și în aceste imagini realizare în timpul unei exercițiu militar al NATO. În curând vor fi staționați pe insulă până la 4.500 de soldați suedezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite