Cum recrutează Suedia tineri pentru armată. Țările europene care și-au arătat interesul pentru sistemul suedez
0Sistemul suedez de conscripție, care vizează tinerii de ambele sexe la împlinirea vârstei de 18 ani, este studiat și de alte țări europene ce se confruntă cu problema deficitului de trupe, relatează Politico.
Suedia are trei centre de selecție a potențialilor recruți, unul la periferia capitalei Stockholm și alte două la Gothenburg și Malmö. În acest an, selecția se va face din 110.000 de candidați; doar 30% dintre ei vor fi recrutați pentru a servi în diferite ramuri armate.
Suedia a implementat sistemul pentru a completa o armată ale cărei rânduri au fost rărite după sfârșitul Războiului Rece. Suedia a început să-și consolideze armata după anexarea Crimeei ucrainene de către Rusia.
„Conscripția este o condiție de bază pentru sporirea continuă a forțelor armate. Nevoile organizației noastre militare nu pot fi satisfăcute doar de personalul angajat”, a declarat ministrul suedez al apărării Pål Jonson la o sesiune parlamentară recentă.
Numărul celor înrolați în armata suedeză s-a dublat la circa 8.000 în acest an, de la 4.000 în 2017, când a fost reintrodusă armata obligatorie pentru femei după o pauză de șapte ani. Guvernul suedez își propune să ajungă la 10.000 pe an în viitorul apropiat, sistemul permițând depășirea acestui prag în caz de necesitate.
Asta în condițiile în care armata suedeză numără 14.850 de oameni, personal permanent.
Reintroducea serviciului militar obligatoriu, alături de apartenența recentă la NATO, a zguduit societatea unei țări care n-a mai luptat într-un război de peste 200 de ani. Adolescenții suedezi au fost nevoiți să se adapteze mental la situația în care ar putea fi convocați pentru a realimenta avioane de luptă sau a lucra în bucătăria unui submarin în timp au poate alte planuri de carieră.
Nils David Palmaeus, venit la centrul de selecție din Tegeluddsvägen 29A, la marginea capitalei, dintr-un oraș aflat la est de Stockholm, a relatat că și-ar dori să fie trimis în nordul arctic.
„Ar fi o provocare și o nouă experiență. Toată viața am locuit în sud și vreau să văd cum este viața în munți”, a spus el.
„Avem nevoie de putere militară, mai ales în aceste vremuri”, a conchis adolescentul după o zi lungă de teste.
Isabella van Leeuwen, o aspirantă la postul de însoțitor de bord, nu s-a arătat la fel de entuziasmată.
„Trebuie să încep să lucrez și să aplic pentru programe educaționale. Nu vreau să fiu în armată vreme de un an sau mai mult”, a spus ea.
În ce constă sistemul suedez de conscripție
Procesul de selecție începe cu un chestionar pe care îl primesc prin poștă electronică toți cetățenii care au împlinit 18 ani, conținând întrebări despre starea de sănătate, educație, trăsături de personalitate, cazier și atitudinile privind slujirea în armată.
Cei fără probleme de sănătate sunt chemați apoi pentru următoarele teste. Refuzul atrage amenzi și chiar închisoare.
În paralel, armata desfășoară campanii de informare bine puse la punct în care sunt scoase în evidență beneficiile serviciului militar pentru dezvoltarea personalului militar, dar și pentru strategia de „apărare totală” a țării.
„În calitate de recruți, aduceți o contribuție neprețuită Suediei” apărând democrația, interesele și libertatea de a trăi așa cum ne dorim, se arată într-o broșură oficială.
Se începe cu un test de aptitudini mentale de o oră, prima probă eliminatorie. Apoi sunt testate rezistența la efort și forța fizică.
Pe coridoare sunt lipite afișe motivaționale precum „Ai putea fi tu următorul șef al armatei?” sau „Descoperă-ți punctele forte”.
Ultimele probe sunt examinarea psihologică și testarea vederii și a auzului. Apoi potențialii recruți așteaptă rezultatele. Două treimi dintre ei vor fi respinși.
Armata suedeză caută jucători de echipă pentru infanterie în regiunea arctică, buni atleți pentru scafandri în Marea Baltică, tehnicieni cu flexibilitate mentală pentru a repara motoarele, respectivi navigatori tari mental care să ducă navele marinei la destinație.
Cei cu potențial de lideri vor sluji 15 luni, față de doar nouă luni recruții de rând.
Model pentru alte țări europene
„Am auzit multe despre abordarea suedeză și o apreciez” prin prisma forței sale puternice de rezerviști, or „am văzut în Ucraina că acest lucru este important”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius cu ocazia unei vizite recente la centrul de selecție din Tegeluddsvägen.
La 12 iunie, Pistorius a propus un serviciu militar selectiv axat pe voluntari drep „prim pas”.
Din cei 400 000 de tineri pe an care vor completa un chestionar, doar 10.000 vor fi acceptați pentru instruirea de bază.
Olanda și-a arătat interesul trimițând ofițeri în vizită la Tegeluddsvägen. Mai mulți foști înalți oficiali din Marea Britanie, inclusiv fostul șef al agenției de informații externe MI6, au scos în evidență ceea ce ei consideră a fi avantajele sistemului suedez.