Ce spune șeful securității poloneze despre un posibil atac al Rusiei împotriva unui stat membru NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Oficiului pentru Securitate Naţională (OSN) din Polonia, Jacek Siewiera, a declarat într-un interviu acordat pentru ziarul „Rzeczpospolita” că aliaţii occidentali „iau foarte în serios posibilitatea unui război cu Rusia”, dar a subliniat că un asemenea conflict „poate fi încă evitat”, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

După „observarea tendinţelor strategice, a declaraţiilor liderilor ruşi, a gesturilor lor politice, şi, mai ales, a acţiunilor lor”, aliaţii iau „foarte serios, fără nuanţe” riscul unui conflict cu Rusia, a afirmat Jacek Siewiera.

ÎSiewiera aminteşte cum, în anii dinaintea declanșării invaziei din Ucraina, regimul de la Moscova a acumulat rezerve de aur, şi-a majorat bugetul de apărare la 140 de miliarde de dolari, care a devenit cel mai mare din istoria Federației Ruse, şi a adoptat o lege prin care să crească numărul de soldaţi, de la 1,1 la 1,3 milioane.

Aceste măsuri, a explicat Siewiera, s-au produs pe fondul unui „discurs politic agresiv, inclusiv desfăşurarea de arme nucleare în Belarus”.

În opinia șefului OSN, astăzi ne confruntăm cu „un simptom al utilizării crizelor şi a războiului ca instrumente politice” de către Federaţia Rusă, „o tendinţă extrem de greu de ignorat”.

„Astăzi (războiul, n. red.) poate fi încă evitat. Dar aceasta depinde doar de atitudinea ţărilor occidentale, în special a aliaţilor europeni, de exemplu Germania şi Franţa, care ar trebui să dea dovadă de voinţă politică de a cheltui sume mai mari pentru dezvoltarea industriei europene de apărare”, a subliniat el.

În ceea ce priveşte o posibilă escaladare a tensiunilor internaţionale, oficialul polonez a descris situaţia actuală drept „intersecţia multor vectori globali”, pe care a comparat-o cu „un morman de lemne de foc care iau forma unor incidente şi conflicte” care „nu va începe să ardă de la sine”.

Siewiera a mai atras atenţia că „Alianţa Atlanticului de Nord este o alianţă nucleară”. „Este important să ne amintim că NATO are o capacitate de răspuns nuclear şi că umbrela nucleară acoperă şi teritoriul Poloniei”, a spus el.

Şeful OSN a comentat şi declaraţiile recente ale prim-ministrului polonez Donald Tusk, care s-a adresat congresmenilor americani într-un mesaj pe internet şi a afirmat că „ar trebui să le fie ruşine” că blochează aprobarea ajutorului Ucrainei din cauza dezacordurilor politice interne.

Jacek Siewiera s-a declarat „convins că elitele politice americane sunt conştiente de relaţia care există între poziţia globală a Statelor Unite şi sprijinul pentru partenerii şi aliaţii lor”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite