Primele date din ancheta incendiului devastator de la Bursa de Valori din Copenhaga. Ce se va întâmpla cu clădirea

0
0
Publicat:

Poliția a lansat, miercuri, o investigație cu privire la incendiul care a devastat celebra clădire a Bursei de Valori din Copenhaga. Flăcările mistuitoare au provocat prăbușirea turnului, precum și daune în ceea ce privește lucrările de artă și arhitectura de secole.

Celebra clădire a Bursei de Valori din Copenhaga, mistuită de flăcări FOTO Colaj Twitter (X)
Celebra clădire a Bursei de Valori din Copenhaga, mistuită de flăcări FOTO Colaj Twitter (X)

Incendiul ardea cu putere și miercuri după-amiază, la mai bine de 24 de ore de când a început, iar autoritățile și cetățenii din capitala daneză au început să ia în calcul pierderea unuia dintre cele mai cunoscute repere ale orașului, potrivit CNN.

Pompierii locali au continuat să încerce să stingă incendiul, care cuprinsese clădirea – cunoscută local sub numele de Børsen. Încă de la primele ore ale dimineții de marți focul ajunsese la toate etajele și a provocat prăbușirea unei turle cu coadă de dragon, care fusese mult timp un simbol al orașului.

În timp ce pereții clădirii au rămas neclintiți, interiorul a suferit daune semnificative, iar acoperișul s-a prăbușit parțial. Pompierii au folosit macarale pentru a arunca apă în clădire.

Între timp, polițiștii din Copenhaga a deschis o anchetă, în decursul zilei de miercuri. Aceștia au afirmat că „va fi un proces complicat”.

Ofițerul de poliție Brian Belling a spus că autoritățile „au efectuat deja audieri, au asigurat supravegherea și au făcut pași mari în investigație”.

Dar, desigur, mai sunt multe de făcut, mai ales că nu am avut încă ocazia să-l examinăm clădirea în sine”, a adăugat Belling.

A ars „o bucată din istoria daneză”

Clădirea, care datează din secolul al XVII-lea, este un simbol al stilul Renașterii olandeze și a găzduit o serie de lucrări de artă, dintre care unele au putut fi salvate.

Locuitorii au fost șocați de acest incident și au făcut o paralelă cu incendiul care a sfâșiat Catedrala Notre Dame din Paris, cu exact cinci ani și o zi mai devreme.

Primul meu gând a fost (că) sper să o reconstruiască – nu va fi niciodată la fel, dar este emblematică pentru Copenhaga și Danemarca”, a declarat profesoara Eva Simoni Lomholdt, în vârtsă de 58 de ani, pentru Reuters.

Brian Mikkelsen, directorul general al Camerei de Comerț daneză care deține clădirea, a declarat agenției de presă că un pompier i-a redat vârful turlei miercuri dimineață. Acesta a fost recuperat după cădere.

Îmi dă speranță pentru că am decis să reconstruim Bursa de Valori, deoarece face parte din istoria europeană”, a spus el.

Vechea bursă – situată la doar câteva minute de mers pe jos de Palatul Christiansborg – datează din 1625. A fost construită în stil renascentist olandez la cererea regelui Christian al IV-lea și a fost recent în renovare, cu fațada acoperită cu schele și acoperiri de protecție.

De atunci a fost în centrul afacerilor daneze; deși nu mai găzduiește bursa daneză, servește drept sediu al Camerei de Comerț.

Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat marți că „o bucată din istoria daneză” a luat foc, considerând clădirea „de neînlocuit”.

Ministrul culturii din Danemarca, Jakob Engel-Schmidt, a adăugat că 400 de ani de moștenire culturală au fost deteriorați.

Ce emoționant este să vezi cum angajații de la Børsen, oamenii buni de la serviciile de urgență și trecătorii lucrează împreună pentru a salva comori de artă și imagini emblematice din clădirea în flăcări”, a transmis el, într-o postare pe X (Twitter).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite