Adevărul incredibil din spatele incendiului de la Notre-Dame. Greşeala care a dus la înteţirea focului şi gestul salvator al lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Catredala Notre-Dame din Paris Franţa FOTO EPA-EFE
Incendiu la Catredala Notre-Dame din Paris Franţa FOTO EPA-EFE

La aproape trei ani de la incendiul izbucnit la catedrala Notre-Dame din Paris, regizorul francez Jean-Jacques Annaud, care a scris scenariul filmului „Notre-Dame brule“, alături de Thomas Bidegain, dezvăluie şirul de erori petrecute în acea seară.

Într-o seară de luni, pe 15 aprilie 2019, în timp ce se ţinea o slujbă în Săptămâna Mare la Notre-Dame, Paris, o alarmă de incendiu s-a declanşat în camera de control a paznicilor catedralei. Era ora 18:17. Pompierul de serviciu, care era în prima lui zi de muncă, a citit panoul şi l-a alertat prin staţie pe unul dintre paznici. S-a dus apoi să investigheze ceea ce credea că este un incendiu care a izbucnit în podul sacristiei,  dar nu a găsit nimic. Anunţul de evacuare a fost respins şi considerat o alarmă falsă, iar credincioşii au fost invitaţi din nou în clădire, conform The Thelegraph.

Cu toate acestea focul se răspândea, în podul naosului, o zonă cunoscută sub numele de „pădure”, unde o structură veche constând din grinzi de stejar vechi de 900 de ani sprijinea acoperişul catedralei. După o întârziere crucială de jumătate de oră, timp în care turiştii din afara catedralei au observat cum fumul începuse să se ridice, locul de unde izbucnise incendiul a fost în sfârşit descoperit.

turla notre dame incendiu foto epa efe

Foto EPA EFE

Fără un sistem de aspersoare sau pereţi antifoc care să încetinească răspândirea flăcărilor, incendiul a scăpat de sub control. Preşedintele Emmanuel Macron a sosit la timp pentru a vedea turla din secolul al XIX-lea prăbuşindu-se prin bolta naosului. În timp ce lumea privea întreaga scenă, flăcările s-au extins la clopotniţe, iar distrugerea completă a uneia dintre cele mai vizitate clădiri din Europa părea inevitabilă.

În mod miraculos, datorită unui mic grup de pompieri care s-au oferit voluntar să intre în foc – temperaturile atingând  peste 1.200 de grade Celsius – Notre-Dame a fost salvată şi nu s-au pierdut vieţi omeneşti.

Acum, după aproape trei ani de la incendiu, regizorul Jean-Jacques Annaud (78 de ani) a transformat aceste evenimente reale într-una dintre cele mai captivante drame ale anului.

„Am citit primele articole”, a spus el. „Am avut senzaţia că am de-a face cu jurnalişti talentaţi care inventau elemente asemănătoare cu cele ale scenariştilor foarte buni de la Hollywood. Sincer, mi-am spus că acest lucru nu poate fi adevărat. Acesta este inventat. Este imposibil."

reincarcare Incendiu la Catredala Notre-Dame din Paris Franţa FOTO EPA EFE Ian Langsdon

Foto EPA EFE

Annaud i-a contactat pe cei care au asistat la acele evenimente şi a realizat peste 150 de interviuri.

„Şi ceea ce mi-au dezvăluit a fost mult mai bizar, mai incredibil, - însă era adevărat”, a spus Annaud.

De fapt au ieşit la iveală atât de multe detalii noi, încât a fost îndemnat să se adreseze Justiţiei, dar a refuzat pentru că se ocupă doar de realizarea filmelor şi nu este om al legii. 

„Dar am învăţat atât de multe lucruri, chiar şi după terminarea filmului... oamenii îi zic unui regizor lucruri pe care nu le-ar dezvălui departamentului de justiţie”. 

Acestea includ documente primite de la un chimist de la Universitatea din Shanghai conform cărora structura de lemn a catedralei a fost stropită cu un gel antifungic (Xilix Gel Fongi+) care o făcea şi mai inflamabilă. 

„Vecinii care locuiesc pe străzile foarte înguste din apropierea catedralei şi-au amintit mirosul când era aplicat (gelul, n.r)... era pe toată tâmplăria”. 

„Am aflat de la fabrică că spray-ul vine cu o avertizare: «În caz de incendiu, nu folosiţi niciodată apă».Pentru că apa în combinaţie cu produsul intensifică mărimea flăcărilor. Le-am spus pompierilor. Am rămas cu impresia că habar nu aveau... că nu au fost informaţi. S-au făcut atâtea greşeli. Tot ce putea să meargă prost, a mers prost”, a spus regizorul. 

incendiu notre dame foto epa efe

Foto EPA EFE

Traficul în Paris s-a blocat de tot în timp ce pompierii încercau să ajungă la faţa locului. Odată ajunşi pe Île de la Cité, acolo unde se află Notre-Dame, pompierii  s-au confruntat cu presiunea inadecvată a apei, furtunuri găurite şi scări spiralate atât de înguste încât au fost nevoiţi să se urce unii peste alţii pentru a avansa.

În acelaşi timp, persoana responsabilă pentru una dintre cele mai sacre relicve creştine, Coroana de Spini, cumpărată de Louis al IX-lea în 1238 cu13.134 de monede de aur, era la o serată la Versailles şi luase cu sine cheia  respectivă.

Louis aproape falimentase Franţa pentru a lua coroana sfântă de la negustorii veneţieni, cu un preţ echivalent cu bugetul pe un an al întregului regat.Totuşi, ceea ce l-a şocat pe Annaud a fost că relicva salvată iniţial din vitrina de la Notre-Dame era doar o replică a celei care fusese adusă de la Constantinopol. Adevărata coroană se afla într-un seif şi era nevoie de directorul general Laurent Prades, care s-a grăbit să se întoarcă de la Versailles, pentru că putea fi deschisă doar cu ajutorul unui cod pe care acesta îl cunoştea.

Devenise clar că doar un efort de a stinge focul din clopotniţe ar putea salva catedrala, care datează din 1163 şi supravieţuise Revoluţiei Franceze şi naziştilor. Cei mai mulţi erau convinşi că se va prăbuşi. Şefii pompierilor nu au vrut să rişte viaţa pompierilor în ceea ce părea o misiune sinucigaşă, dar când voluntarii au înaintat, se pare că ofiţerul responsabil i-a cerut lui Macron să îşi asume responsabilitatea pentru a continua misiunea de stingere a incendiului.

„Imaginea pe care o vezi cu Macron care îşi pune mâna pe umărul generalului, clipind din ochiul (drept), este exact ceea ce s-a întâmplat... Şi lucurul asta e cunoscut printre pompieri.”

macron la notre dam incendiu foto AFP

Preşedintele francez Emmanuel MAcron şi soţia sa, în seara incendiului, la faţa locului. Foto AFP

 Unul dintre rezultatele neaşteptate ale incendiului a fost că biserica, care se lupta să finanţeze restaurarea atât de necesară la acea vreme, are  acum„destui bani pentru a o restaura şi a o face suficient de puternică pentru următorii 1.000 de ani”. A primit peste un miliard de euro din donaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite