Prim-ministrul Spaniei cere iertare victimelor agresiunilor sexuale după o reformă extrem de criticată

0
Publicat:

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut "iertare" victimelor agresiunilor sexuale pentru reducerile de pedepse şi eliberările anticipate ale unor condamnaţi, în urma unei reforme extrem de criticată a legislaţiei penale, informează duminică AFP şi Reuters.

Pedro Sanchez FOTO: EPA EFE
Pedro Sanchez FOTO: EPA EFE

"Dacă trebuie să cer iertare victimelor, le cer iertare victimelor pentru aceste urmări indezirabile", a afirmat pentru prima dată liderul socialist spaniol, întrebat în legătură cu aceasta de cotidianul spaniol basc El Correo.

Supranumită "doar un da este un da", legea-far a guvernului spaniol împotriva violenţelor sexuale a dus, în mod paradoxal, la cel puţin 978 de reduceri de pedepse şi la 104 eliberări anticipate ale unor condamnaţi de la intrarea ei în vigoare, în octombrie, potrivit ultimelor cifre ale justiţiei spaniole.

"Cred că niciun deputat, inclusiv grupuri parlamentare care au votat împotriva legii 'doar un da este un da', nu este de acord cu reducerea pedepselor pentru agresorii sexuali. De aceea, eu cer iertare", a subliniat Pedro Sanchez odată cu apropierea alegerilor municipale şi regionale, pe 28 mai, şi a celor legislative prevăzute pentru sfârşitul anului.

Aceste reduceri de pedepse au suscitat revoltă în Spania, recunoscută ca o referinţă în Europa în materie de legislaţie împotriva violenţelor de gen, relatează Agerpres.

Reforma "doar un da este un da" a introdus anul trecut obligativitatea consimţământului sexual explicit, o promisiune făcută de guvernul de stânga după ce un viol colectiv stârnise indignare în această ţară.

Acest text aboleşte distincţia dintre delictul "abuz sexual", cu pedepse mai puţin aspre, şi "agresiune sexuală", care includea violul şi necesita prezenţa violenţei sau intimidării pentru a fi reţinut. De acum, toate violenţele sexuale sunt "agresiuni sexuale" în absenţa unui consimţământ explicit.

Însă aceste recalificări au dus cu toate acestea la reduceri de pedepse, pentru că în Spania pedepsele sunt modificate retroactiv dacă o schimbare a codului penal este benefică pentru condamnaţi.

"Vom pune o soluţie pe masă pentru a rezolva aceste probleme", a promis Pedro Sanchez, al cărui executiv se revendică drept feminist şi în condiţiile în care Parlamentul Spaniei examinează un proiect de lege înaintat de socialişti menit să pună capăt acestor reduceri de pedepse.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite