Cât trebuie să muncească un român în Spania pentru a primi pensie

0
Publicat:

Dacă românii nu au contribuit niciodată la sistemul de securitate socială spaniol, nu au dreptul la pensie, ci primesc doar ajutoare sociale dacă au rezidență legală.

Mii de români lucrează la cules căpșuni în Spania
Mii de români lucrează la cules căpșuni în Spania

Sute de mii de români locuiesc și muncesc în Spania și pot primi pensie de stat la finalul activității profesionale. Sistemul de pensii din Spania este diferit de cel românesc, tocmai de aceea este bine de știut care sunt drepturile de care pot beneficia. Responsabilul român de la Ambasada Spaniei, Cristina Florea, a explicat pentru Ziarul Românesc Spania cele mai importante aspecte ale sistemului de pensii.

„Indiferent că este vorba de pensia națională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului”, a declarat Cristina Florea, atașat pentru probleme de muncă și probleme sociale la Ambasada României în Spania.

Prin pensia comunitară se înțelege că o persoană care a lucrat legal în mai multe state, la momentul la care împlinește vârsta de pensionare cerută de statele în care a lucrat, dacă a și cotizat suficienți ani, are dreptul la pensie. Fie la o pensie națională, fie la pensia comunitară.

”Pensia națională se calculează ținând cont de stagiul de cotizare realizat doar pe teritoriul statului respectiv. Evident, cu condiția cotizării cel puțin a minimului de ani cerut de legislația națională.

Pensia comunitară se acordă în urma însumării anilor cotizați în toate statele UE și SEE, prin stabilirea procentuală a sumei corespunzătoare doar pentru cotizarea pe teritoriul statului respectiv. O persoană care a lucrat în mai multe state, ar putea primi de la fiecare dintre ele o pensie comunitară”, mai scrie Ziarul Românesc Spania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite