Prim-ministrul britanic Sunak îndeamnă la acţiuni „radicale“ pentru a rezolva criza sistemului de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, Rishi Sunak, a lansat sâmbătă un apel la o abordare „îndrăzneaţă şi radicală" în cursul unei reuniuni de urgenţă cu experţi şi responsabili din domeniul sănătății, scrie AFP, citată de Agerpres.

Rishi Sunak. FOTO EPA EFE
Rishi Sunak. FOTO EPA EFE

Apelul are loc sub presiunea nevoii de rezolvare a crizei acute din sistemul de sănătate.

Pus la încercare după ani de subfinanţare, sistemul public de sănătate - National Health Service (NHS) - se confruntă cu o iarnă deosebit de grea, în special secţiile de urgenţă ale spitalelor fiind copleşite de dubla epidemie de gripă şi COVID-19.

Pacienţii care trebuie să fie operaţi așteaptă pe listele lungi de programare efectuarea procedurii, într-un context social tensionat, cu proteste ale asistentelor medicale şi personalului ambulanţelor, pe fondul crizei costului vieţii.

Acuzat de inacţiune, guvernul britanic a organizat sâmbătă o întâlnire de urgenţă pentru a încerca să găsească soluţii la criză.

„Avem nevoie de aceeaşi abordare îndrăzneaţă şi radicală acum”

În faţa unor experţi din sănătate şi responsabili din domeniu primiţi la Downing Street, Rishi Sunak, care a făcut din sănătate una dintre cele cinci priorităţi ale sale pentru anul următor, a estimat că „o stare de spirit status quo nu va rezolva provocările cu care ne confruntăm", potrivit afirmaţiilor raportate de agenţia PA.

„În timpul pandemiei, a trebuit să dăm dovadă de îndrăzneală şi radicalitate în felul în care am făcut lucrurile pentru a trece peste asta. Cred că avem nevoie de aceeaşi abordare îndrăzneaţă şi radicală acum", a  spus Rishi Sunak, potrivit afirmaţiilor raportate de agenţia PA.

Guvernul a invitat şi sindicatele la discuţii luni, pentru pune capăt grevelor. Revendicările acestora se referă la  o creştere puternică a salariilor pentru a face faţă inflaţiei care depăşeşte 10%.

Secretarul general al principalului sindicat din sector, Royal College of Nursing (RCN), Pat Cullen, a estimat că „mingea este clar în terenul premierului" care trebuie „să pună bani pe masă" pentru a creşte mai mult salariile în anul curent, arată Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite