Președintele Zelenski, despre revolta Wagner: „Slăbiciunea Rusiei este evidentă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că „slăbiciunea Rusiei este evidentă” și că, cu cât Moscova își păstrează mai mult trupele și mercenarii în Ucraina, cu atât va invita mai mult haos acasă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

El a făcut comentariile pe aplicația de mesagerie Telegram pe fondul revoltei declanșate sâmbătă de șeful mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin împotriva șefilor armatei ruse.

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune la scară largă. Și cu cât Rusia își păstrează mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu ea însăși”, a transmis președintele Volodimir Zelenski.

„Oricine alege calea răului se distruge pe sine. Trimite coloane de soldați pentru a distruge viețile unei alte țări - și nu îi poate opri să fugă și să trădeze atunci când viața rezistă. Terorizează cu rachete, iar când sunt doborâte, se umilește ”. El disprețuiește oamenii și aruncă sute de mii în război - pentru a se baricada în cele din urmă în regiunea Moscovei de cei pe care el însuși i-a înarmat. Multă vreme, Rusia a folosit propaganda pentru a-și masca slăbiciunea și prostia guvernului său. Și acum este atât de mult haos încât nicio minciună nu îl poate ascunde. Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune la scară largă. Și cu cât Rusia își păstrează mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea pentru ea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc.

Ne păstrăm puterea, unitatea și puterea.

Toți comandanții noștri, toți soldații noștri știu ce să facă.

Glorie Ucrainei!“, este mesajul președintelui Volodimir Zelenski.

Rebeliunea lui Prigojin trebuie să fie „foarte enervantă" pentru președintele Vladimir Putin și deschide noi oportunități pentru contraofensivă ucraineană, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, pentru CNN.

„Putin are mari probleme. Armata sa este distrasă de afacerile interne, de Prigojin și Wagner. El are o serie întreagă de probleme cu care trebuie să se confrunte acum”, a spus Taylor.

Diplomatul american crede că acesta este un „moment foarte important" pentru Ucraina.

„Ucrainenii lansează acum o contraofensivă. Este momentul perfect pentru a profita de haosul de la Moscova, de haosul din armata rusă", a declarat Taylor.

Prigojin afirmă că soldații ruși îl susțin și că sunt pregătiți să se alăture grupului Wagner în oprațiunea dedicată decapitării conducerii departamentului militar.

Un atac armat asupra cartierului general din Rostov pe Don ar avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare rusești din Ucraina, cred și experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

La Rostov se află atât cartierul general al Districtului Militar Sudic, a cărui Armata 58 de Arme Combinate se apără în prezent în mod activ împotriva forțelor ucrainene care avansează în sudul Ucrainei, cât și centrul de comandă pentru gruparea combinată a forțelor rusești din Ucraina în ansamblu, explică ISW.

Rostov este, prin urmare, un centru de comandă important pentru armata rusă, iar perturbarea structurilor Ministerului rus al Apărării de acolo „ar putea avea consecințe asupra unor aspecte importante ale operațiunilor militare".

La Rostov, „activitatea autorităților civile și militare de comandă și control este efectiv blocată", a recunoscut Putin în discursul de sâmbătă.

Autoritățile ruse au activat unități ale FSB, Gărții Naționale și alte forțe speciale pentru a proteja Moscova și alte orașe, precum și drumurile care duc spre capitală.

Până de curând, Putin nu a fost dispus să se ocupe de atacurile lui Prigojin la adresa conducerii militare a Rusiei, au declarat surse guvernamentale și apropiate Kremlinului pentru The Moscow Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite