Preşedintele Serbiei susţine că situaţia din Kazahstan este rezultatul intervenţiei serviciilor speciale străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul / Preşedintele sârb Alexandar Vucic se teme ca situaţia din Kazahstan să nu se repete şi în ţara sa.
Foto: Arhiva Adevărul / Preşedintele sârb Alexandar Vucic se teme ca situaţia din Kazahstan să nu se repete şi în ţara sa.

Serviciile externe au organizat revoltele din Kazahstan, iar rezultatul va fi un număr de sute şi mii de morţi şi o ţară devastată în anii următori, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic reporterilor joi, comentând declaraţiile oligarhilor sârbi despre viitoarea lor victorie la alegerile prezidenţiale din 3 aprilie.

Potrivit preşedintelui sârb, citat de agenţia rusă de ştiri TASS, oligarhii doresc ca aceeaşi situaţie să se întâmple şi în Serbia.

„Nu cred că ei (oligarhii) speră să învingă un candidat care doreşte prosperitatea Serbiei, ei nu sunt atât de proşti şi de neinformaţi, ei ştiu că poporul nostru apreciază progresul obţinut şi ştiu ce cred oamenii. Ei spun asta (că au câştigat alegerile - n. r.) întrucât cred că cineva cu mulţi bani îi va ajuta în Serbia să pună la cale revolte în ţară. Să orchestreze ceva cum se întâmplă în Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morţi, o ţară devastată ani de acum înainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forţe majore. Probabil, ei vor ca acelaşi lucru să se întâmple în Serbia'', a spus Aleksandar Vucic.

Pe 2 ianuarie, acţiunile de protest au început în mai multe oraşe din Kazahstan. Ulterior, s-au răspândit în alte oraşe, inclusiv în Alma-Ata, iar pe 5 ianuarie au escaladat în revolte şi pogromuri, însoţite de jafuri şi atacuri asupra instituţiilor statului. Drept urmare, peste o mie de persoane au fost rănite, şi există şi morţi.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a apelat la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă pentru ajutor. Primele unităţi de menţinere a păcii au început deja să-şi îndeplinească misiunea în Kazahstan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite