Lukaşenko: Aeroporturile din Kazahstan au fost confiscate pentru a preveni transferul ajutorului militar din partea OTSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Preşedintele Belarusului a spus că o unitate de menţinere a păcii a Forţelor Armate ale Republicii este implicată în menţinerea ordinii în Kazahstan.

Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a declarat că extremiştii au confiscat aeroporturile din Kazahstan pentru a preveni transferul trupelor OTSC.

"Tot ceea ce putea fi incendiat a fost incendiat, aeroportul a fost confiscat, în plus, intenţionat. Atât în Almaty, cât şi în Nur-Sultan a existat o încercare de a pune mâna pe aeroport. Intenţionat", a declarat Lukaşenko, conform agenţiei de ştiri BelTA . „Pentru că au înţeles că forţele armate vor fi transferate acolo, în primul rând din Rusia şi din alte ţări OTSC". El a explicat că radicalii au trebuit să preia controlul aeroporturilor pentru a nu se putea ateriza acolo.

Lukaşenko a mai spus că au avut loc toată noaptea (noaptea de miercuri spre joi, n.ed.) consultări privind situaţia din Kazahstan. „Ieri toată noaptea au fost consultări, în acest sens monitorizăm situaţia cu preşedintele rus Vladimir Putin <...>, au avut loc conversaţii de mai multe ori”, a spus el.

Lukaşenko a mai subliniat că Kazahstanul nu poate fi „cedat” forţelor externe conform scenariului ucrainean. "Înţelegem perfect că, Kazahstanul nu poate fi dat <...>. Pentru că va fi un cadou ca Ucraina pentru America, NATO", a spus el.

Potrivit lui Lukaşenko, informaţia conform căreia OTSC va sprijini Kazahstanul a avut efect.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a mai declarat joi că protestatarii din Kazahstan ar trebui să îngenuncheze în faţa militarilor şi să-şi ceară iertare, relatează publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda.

"Vreau să mă adresez din partea belaruşilor acestor protestatari (numiţi şi bandiţi de unii oameni de acolo). Le-aş spune din capul locului că au făcut ceva zgomot şi este cazul să se liniştească. Ajunge. Trebuie să negocieze cu autorităţile înainte ca situaţia să se degradeze. A întoarce ţara sa cu susul în jos? Va fi costisitor sa o refaceţi mai târziu", a afirmat Lukaşenko într-un discurs al cărui text a fost postat pe site-ul preşedinţiei de la Minsk.

"Ar trebui ca ei să meargă să îngenuncheze în faţa militarilor, pentru a netezi această fisură care se profilează şi să se aşeze la masa negocierilor cu puterea, adică cu preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev, mai ales că el îi invită pe toţi cei care doresc acest lucru", a adăugat Lukaşenko.

Lukaşenko şi-a amintit şi de evenimentele anterioare din Kârgâzstan. "Sunt deja soldaţi profesionişti ai revoluţiei acolo, nu o mie. Aici stau până la un moment dat. Apoi sunt folosiţi. Şi se sprijină din Afganistan şi din alte ţări, iar acum s-au adunat", a spus preşedintel. Potrivit acestuia, în ciuda faptului că teritoriul Kazahstanului este vast, „totul s-a întâmplat sincron, a fost planificat”. "Intervenţie din exterior, firesc. În ceea ce priveşte coordonarea", a spus şeful statului.

Menţinerea ordinii în Kazahstan

Lukaşenko a spus că o unitate de menţinere a păcii a Forţelor Armate din Belarus va fi implicată în menţinerea ordinii în Kazahstan.

"Băieţii noştri vor zbura din Minsk. Compania noastră de menţinere a păcii este cea care ar trebui să lucreze în astfel de condiţii", a spus el.

Lukaşenko a spus că, în cursul consultărilor cu şefii statelor membre CSTO, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună la dispoziţie avioane pentru a „transfera echipamente şi aşa mai departe”. „Trupele sunt transferate acum”, a spus preşedintele belarus.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite