Belarusul a trimis „forţe de menţinere a păcii” în Kazahstan. SUA ar putea ajuta Kazahstanul în rezolvarea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Unităţi din Belarus în acţiune.
Foto: EPA-EFE / Unităţi din Belarus în acţiune.

Unităţile din Belarus au sosit în ţara din Asia Centrală la bordul a cinci avioane Il-76, a menţionat canalul TV Mir-24.

Militarii belaruşi „ai contingentului de menţinere a păcii OTSC” au sosit în Kazahstan. Acest lucru a fost anunţat joi de postul de televiziune Mir-24. Potrivit acestuia, soldaţii companiei de menţinere a păcii din brigada 103 aeriană Vitebsk a forţelor de operaţiuni speciale au sosit în ţara din Asia Centrală cu cinci avioane Il-76.

„Această unitate a trecut prin toată gama de pregătiri şi este gata să îndeplinească astfel de sarcini. <...> Pe baza rezultatelor conversaţiei cu ministrul interimar al Apărării al Republicii Kazahstan, Murat Bektanov, vedem hotărârea lor deplină de a restabili liniştea şi de a preveni încălcarea ordinii constituţionale,"- a spus la postul de televiziune Mir-24, ministrul apărării din Belarus Viktor Khrenin.

Şi Armenia trimite trupe
La rândul său, guvernul armean a decis să permită unei unităţi a forţelor armate ale republicii să participe la misiunea de menţinere a păcii OTSC din Kazahstan. Decizia corespunzătoare a fost publicată joi pe site-ul guvernului.
„Guvernul (...) v-a permite unei unităţi a Forţelor Armate ale Republicii Armenia să participe la operaţiunile de menţinere a păcii în Republica Kazahstan, ca parte a forţelor de menţinere a păcii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă”, se arată în decizia autorităţilor armene
După cum se indică în document, guvernul armean i-a dat mandat ministrului apărării Suren Papikyan să organizeze trimiterea trupelor armene în Kazahstan.
De asemenea, joi dimineaţă, autorităţile din Kârgâzstan au declarat că sunt pregătite să ofere sprijin Kazahstanului vecin în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). Acest lucru a fost anunţat la Bişkek, la o şedinţă extraordinară a guvernului, de către şeful său Akylbek Zhaparov.

SUA este pregătită să asiste Kazahstanul în rezolvarea problemelor
Administraţia SUA şi-a manifestat, totodată disponibilitatea de a asistae Kazahstanul în rezolvarea problemelor politice şi economice, care, potrivit Washingtonului, au provocat protestele. Acest lucru a fost anunţat joi, la un briefing de presă de către şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.
„Credem că guvernul Kazahstanului va fi capabil să rezolve problemele care au fost exprimate în timpul acestor proteste”, a spus el. Potrivit reprezentantului Ministerului de Externe, chestiunea vizează probleme care „sunt în esenţă economice şi politice”.
„În ceea ce priveşte recomandările noastre, nu am dori să venim cu reţete”, a adăugat Price. „Dacă putem ajuta Kazahstanul să rezolve aceste probleme, Statele Unite sunt gata să o facă”, a spus el. Price a explicat că Statele Unite, în special, ar putea ajuta la rezolvarea „problemei corupţiei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite