Președintele sârb ezită să participe la summitul UE-Balcanii de Vest

0
Publicat:

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat vineri că va lua o decizie în acest weekend privind participarea sa la summitul UE-Balcanii de Vest din 6 decembrie de la Tirana, revenind oarecum asupra declaraţiilor făcute cu o zi înainte, când a spus că Belgradul va boicota reuniunea, scrie AFP, citată de Agerpres.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei / Foto: EPA-EFE
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei / Foto: EPA-EFE

„Nimeni din Serbia nu va fi la Tirana pe 6 decembrie", a subliniat joi seară Aleksandar Vucic la canalul privat de televiziune pro-guvernamental Pink.

Preşedintele sârb a reacţionat la o decizie a premierului kosovar Albin Kurti de a numi în guvernul de la Pristina un ministru sârb care nu are sprijinul Belgradului pentru a-i înlocui pe cei care au părăsit, la începutul lui noiembrie, instituţiile kosovare şi în absenţa unei reacţii a UE la această decizie.

Ceea ce l-a făcut pe Aleksandar Vucic să spună că Bruxellesul a dat dovadă astfel de o poziţie „fundamental anti-sârbă".

Fosta provincie sârbă Kosovo, în majoritate populată de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, recunoscută de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor din UE, dar nu de Belgrad.

Vineri, preşedintele sârb care l-a primit pe comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, şi-a reconsiderat oarecum declaraţiile din ziua precedentă.

„În ceea ce priveşte Tirana, Oliver (Varhelyi) mi-a spus astăzi: "Aleksandar, trebuie să fii prezent şi să spui ce gândeşti în faţa tuturor, Ana (premierul Brnabic, n.red.) mi-a spus acelaşi lucru (...) Voi lua o decizie în weekend", a declarat Aleksandar Vucic.

„Sunt pregătit să discut şi să-mi reconsider încă o dată decizia, chiar să o anulez dacă văd vreo posibilitate de a spune ceva" la Tirana, a adăugat preşedintele sârb.

Summitul UE-Balcanii de Vest va tinde să reafirme importanţa extinderii Uniunii Europene în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia şi al crizei energetice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite