Serbia vrea să vorbească cu țările care nu recunosc Kosovo pentru a o împiedica să adere la UE

0
Publicat:

Ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a declarat luni că Serbia a primit informaţia că prim-ministrul de la Pristina, Albin Kurti, va depune în decembrie o cerere de acordare către Kosovo a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, transmite Tanjug.

Ministrul de Externe sârb Ivica Dacic
Ministru sârb de Externe a menționat că va vorbi cu toate țările membre UE. FOTO Shutterstock

  „Aceasta este o informaţie serioasă pe care o avem de la UE, că acesta este planul, şi de aceea am luat decizia de a începe discuţii urgente cu toate statele care nu recunosc Kosovo, pentru orice eventualitate”, le-a declarat Ivica Dacic reporterilor la Sofia, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările Iniţiativei Central-Europene. 

Dacic a spus că a venit la Sofia pentru a-i prezenta informaţia omologului său bulgar Nikolai Milkov, dar că întâlnirea cea mai importantă a zilei a avut-o cu şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto. 

Ministrul sârb a mai afirmat că a discutat subiectul şi cu omologul său slovac, adăugând că marţi se va afla într-o vizită în Grecia, scrie Agerpres.

Dacic a menţionat că intenţionează să-i contacteze şi pe miniştrii de externe ai României, Spaniei şi Republicii Cipru, pentru a se asigura că aceste trei ţări se opun unei astfel de tentative a Pristinei şi pentru a preveni ca „o surpriză negativă” să se producă. 

Credem că este imposibil, însă din acest motiv întâlnirea cu Szijjarto a fost importantă pentru mine, şi pot transmite cuvintele sale foarte ferme că Ungaria nu îşi va acorda sprijinul în cazul în care se va face o cerere de începere a procesului de aderare a Kosovo, la fel cum nu va sprijini luarea în considerare a unei cereri de primire în Consiliul Europei”, a adăugat Dacic. 

El a precizat că va discuta cu toate statele membre ale UE şi că este foarte important ca toată lumea să înţeleagă ce se petrece în Kosovo.

 „Spre deosebire de Kurti, care nu vrea să-l pună în aplicare, noi susţinem Acordul de la Bruxelles şi, de aceea, nu suntem încântaţi atunci când UE emite declaraţii de apel către toate părţile, deşi nu are absolut niciun motiv să facă aşa ceva către Serbia”, a adăugat Dacic. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite