Preot italian excomunicat după ce l-a atacat pe Papa Francisc în predica sa de Anul Nou. Ce a spus despre suveranul pontif VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din Toscana, Italia, a fost excomunicat după ce l-a numit pe Papa Francisc "un anti-papă uzurpator" în predica sa de Anul Nou. Părintele Ramon Guidetti a ținut un discurs la biserica St Ranieri din Guasticce, un cătun în provincia toscană Livorno, în care l-a comparat pe Papa Francisc cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Papa Francisc, acuzat că este un „francmason iezuit”
Papa Francisc, acuzat că este un „francmason iezuit” FOTO arhiva Adevărul

Într-o filmare a cuvântării lui Gudetti, care a durat mai mult de 20 de minute și a fost distribuită online, acesta îl numește pe pontif - cunoscut în trecut sub numele de Jorge Mario Bergoglio - simplu "domnul Bergoglio", după care l-a descris ca fiind "un francmason iezuit legat de puterile lumii, un anti-papă uzurpator". Guidetti a continuat prin a spune că Papa Francisc are o "privire cadaverică, în neant", spre deosebire de "bunul Benedict".

Cu toate că a fost aplaudat de unii dintre credincioși, pedeapsa a venit rapid. Simone Giusti, episcopul Livorno, a emis un decret afirmând că Guidetti a "comis public un act de natură schismatică" și a dispus ca el să fie "îndepărtat din funcția de preot paroh al St Ranieri din Guasticce".

Episcopul a avertizat și alți preoți "să nu participe la vreo sărbătoare sau alte practici de cult" cu Guidetti, deoarece asta ar implica "pedeapsa foarte gravă a excomunicării".

Guidetti: „Mândru să fiu în afara acestei biserici”

Guidetti, cunoscut local pentru remarci anterioare anti-Francisc, a declarat că este mândru să fie excomunicat, adăugând că este "o mândrie să fiu în afara acestei biserici, care este o tiranie".

"Sunt calm", a declarat el la Radio Domina Nostra, un program radio găzduit de Alessandro Minutella, alt preot excomunicat după atacurile la adresa Papei Francisc.

"Dar mă mir de viteza cu care a căzut ghilotina. Voi încadra decretul și îl voi atârna pe perete - va fi ceva cu care mă voi lăuda", a mai spus preotul excomunicat.

Francisc a fost numit papă după demisia lui Benedict în martie 2013, arată Guardian. Pontificatul său a fost primit cu entuziasm de progresiști, dar s-a confruntat cu o facțiune profund conservatoare a bisericii, deranjată de atenția acordată problemelor precum inegalitatea socială, criza climatică și refugiații.

În decembrie, Papa Francisc a aprobat o hotărâre care permite preoților catolici să binecuvânteze cuplurile necăsătorite și de același sex, o schimbare semnificativă de poziție pentru Biserica Catolică. Unii detractori ai pontifului cred că decizia sa a fost invalidă din cauza demisiei lui Benedict.

Francisc a fost afectat de probleme de sănătate în ultimii ani și a făcut adesea aluzii la o viitoare demisie. Întrebat despre starea sa de sănătate într-un interviu în septembrie, el a glumit: "Încă în viață ... deși unii mă vor mort."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite