O co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2022 a cerut ca Putin să fie adus în fața justiției internaționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Ucraineana Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, a solicitat, vineri, ca președintele rus Vladimir Putin să fie deferit justiţiei internaţionale, declarându-se convinsă că „mai devreme sau mai târziu" liderul de la Kremlin va fi judecat, potrivit AFP şi Reuters. 

Oleksandra Matviiciuk
Matviiciuk este convinsă că „mai devreme sau mai târziu" Putin va fi judecat. Foto EPA EFE

Timp de decenii, armata rusă a comis crime de război în numeroase ţări şi nu a fost niciodată pedepsită", a afirmat Oleksandra Matviiciuk într-o conferinţă de presă la Oslo, cu o zi înainte de ceremonia înmânării Nobelului, scrie Agerpres.

Trebuie ca acum să spargem cercul impunităţii. Trebuie să creăm un tribunal internaţional şi să le cerem lui Putin, lui Lukaşenko (preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al liderului de la Kremlin - n.r.) şi altor criminali de război să dea socoteală, nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru alte naţiuni", a mai adăugat ea.

 Fondat în anul 2007, Centrul pentru Libertăţi Civile, pe care ea îl conduce, documentează crimele de război săvârșite de forțele invadatoare în Ucraina. 

 „Acest război are un caracter de genocid. Dacă Ucraina nu va rezista, vom înceta să mai existăm. Prin urmare, nu am nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Putin va fi adus în faţa unui tribunal internaţional", a afirmat ea. 

 Oleksandra Matviiciuk a declarat că orice încercare de a iniţia negocieri pentru a pune capăt războiului va fi interpretată de Rusia ca un semn de slăbiciune.  

Kievul „nu va părăsi niciodată poporul nostru în faţa torturii şi a morţii în teritoriile ocupate. Occidentul trebuie să ajute Ucraina să reziste şi să elibereze teritoriile ocupate temporar, inclusiv Crimeea", a menționat ea.  

Logica liderilor autoritari este foarte uşor de înţeles: ei văd în orice încercare de dialog un semn de slăbiciune", a mai spus activista.  

Ucraina „se luptă pentru dreptul internațional”

Centrul pentru Libertăţi Civile împarte Premiul Nobel pentru Pace cu alţi doi campioni ai drepturilor şi libertăţilor, ONG-ul rus Memorial, desființat la ordinul justiţiei ruse, şi activistul belarus Ales Beliaţki, închis în ţara sa din luna iulie a anului 2020, în aşteptarea unui proces unde este pasibil de 12 ani de închisoare pentru „contrabandă" cu numerar în favoarea opoziţiei la regimul autoritar al lui Lukaşenko. 

 Trioul a fost recompensat pentru opoziţia faţă de autocraţie şi pentru angajamentul său în favoarea „drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice în cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a subliniat Comitetul Nobel din Norvegia la anunţarea premiului, la începutul lui octombrie.

  În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, care a avut loc vineri, Yan Rachinsky, preşedintele boardului internaţional al Memorial, a declarat că Ucraina se luptă nu doar pentru independenţa sa, ci şi pentru supravieţuirea unei ordini internaţionale paşnice.  

„Se luptă pentru dreptul internaţional. Se luptă pentru viitorul nostru paşnic comun", a spus el.

  „Alegerea pe care trebuie să o facă comunitatea internaţională este între situaţia neplăcută de astăzi şi catastrofa de mâine", a adăugat Rachinsky. 

 Yan Rachinsky s-a mai pronunţat ca crimele de război, fără a le preciza în mod explicit pe cele săvârșite în Ucraina, să fie rapid judecate, fiind mai degrabă în avantajul Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, şi mai puţin a unui tribunal ad-hoc preconizat de Oleksandra Matviiciuk.  

Aceste condamnări trebuie să vină imediat, deoarece am văzut multe exemple în care criminalii au rămas nepedepsiţi şi au murit în patul lor", a afirmat el. 

 Ordinea juridică existentă este „suficientă pentru a-i judeca nu doar pe autorii (crimelor) de pe teren şi care execută ordinele, ci şi pe cei care le comandă", a adăugat reprezentantul Memorial. 

 La conferinţă de presă a fost prezentă şi soţia lui Ales Beliaţki, Natalia Pinciuk, care îl va reprezenta, sâmbătă, pe opozantul belarus la ceremonia de la Oslo.  

Soarta Belarusului se joacă pe câmpul de luptă din Ucraina", a afirmat ea. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite