Premierul ungar Viktor Orb├ín are probleme din cauza eficacit─â┼úii sc─âzute a vaccinurilor chineze┼čti

0
0
Viktor Orban vaccinandu-se cu Sinopharm FOTO Facebook/ Orban Viktor
Premierul ungar Viktor Orban s-a vaccinat cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm

┼×tirile privind eficacitatea sc─âzut─â a vaccinurilor chineze┼čti nu i-au c─âzut bine premierului ungar Viktor Orban a c─ârui ┼úar─â a folosit pe larg serurile chineze┼čti ┼či ruse┼čti, neaprobate de Agen┼úia European─â a Medicamentului.

Directorul Centrului Chinez de Control al Bolilor a recunoscut ├«ntr-o conferin┼ú─â pe tema vaccin─ârii c─â produsele chineze ÔÇ×nu au rate de protec┼úie foarte mariÔÇŁ ┼či c─â este posibil s─â se recurg─â la a treia doz─â de vaccin Sinopharm, pentru a cre┼čte eficacitatea. Guvernul maghiar a pl─âtit deja un pre┼ú ridicat pentru vaccinurile chineze. O investiga┼úie a presei independente ungare arat─â c─â Budapesta a pl─âtit 30 de dolari pentru o doz─â de Sinopharm, aproape dublu fa┼ú─â de varianta Pfizer-BioNTech. Mai mult, tranzac┼úia s-ar desf─â┼čura printr-o firm─â controlat─â din umbr─â de apropia┼úi ai puterii. Acum, dac─â vor fi necesare trei doze, pentru a cre┼čte eficacitatea, afacerea cu chinezii se va dovedi chiar ┼či mai p─âguboas─â pentru statul ungar.

┬á├Änsu┼či Viktor Orb├ín s-a fotografiat pe c├ónd i se inocula vaccin chinezesc, ├«ntr-un gest de frond─â la adresa Europei. Anun┼úul directorului Centrului Chinez de Control al Bolilor care a recunoscut ├«ntr-o conferin┼ú─â c─â vaccinurile chineze ÔÇ×nu au rate de protec┼úie foarte mariÔÇŁ a fost urmat de lini┼čte din partea oficialilor chinezi, iar mass-media controlat─â de Orb├ín a trecut subiectul sub t─âcere.

Pe Facebook, ┼čtirile despre rata sc─âzut─â de eficacitate a vaccinurilor chineze s-au r─âsp├óndit rapid. Istv├ín V├íg├│, fost─â vedet─â de de televiziune ┼či acum politician de opozi┼úie, care a publicat un link cu informa┼úiile din presa interna┼úional─â, i-a sup─ârat pe cei de la Mandiner, un site pro-guvernamental.

Acesta a sus┼úinut c─â articolele ├«n cauz─â nu se refereau la vaccinul Sinopharm, pe care guvernul maghiar l-a cump─ârat, ci doar la Sinovac, un alt vaccin chinez, pe care guvernul nu l-a comandat. De fapt, ambele vaccinuri sunt men┼úionate ├«n articole. Dar asta nu a ├«mpiedicat situl pro-guvernamental s─â-l acuze pe Istv├ín V├íg├│ c─â ÔÇ×incit─â ├«mpotriva vaccinurilor chineze┼čtiÔÇŁ.

┬áPentru prima dat─â, un ├«nalt responsabil chinez din domeniul s─ân─ât─â┼úii a recunoscut, recunoa┼čte public c─â vaccinul anti-COVID produs ├«n ┼úara sa are o eficacitate relativ mic─â, comparativ cu serurile care au la baz─â tehnologia ARN mesager.

Directorul Centrului de control ┼či prevenire a bolilor, Gao Fu, a f─âcut m─ârturisirea ├«ntr-un rar moment de sl─âbiciune, arat─â BBC. El a recunoscut, ├«n cadrul unei conferin┼úe de pres─â, c─â vaccinul produs ├«n ┼úara sa ÔÇ×nu are un nivel de protec┼úie foarte ridicatÔÇŁ, motiv pentru care guvernul Chinei are ├«n vedere administrarea combinat─â a dou─â seruri, pentru o eficacitate sporit─â.

Ulterior, reponsabilul a revenit asupra declara┼úiilor sale, afirm├ónd c─â spusele lui au fost interpretate eronat. A precizat c─â ÔÇ×eficacitatea tuturor vaccinurilor din lume e c├ónd mai mare, c├ónd mai mic─âÔÇŁ. El a mai ad─âugat c─â este de datoria oamenilor de ┼čtiin┼ú─â s─â arate cum poate fi ├«mbun─ât─â┼úit─â eficacitatea serurilor.

Este pentru prima oar─â c├ónd un oficial chinez recunoa┼čte public c─â vaccinurile chineze┼čti, care folosesc virusuri inactivate pentru a declan┼ča reac┼úia imunitar─â, au o eficacitate relativ sc─âzut─â, comparativ cu vaccinurile produse prin tehnologia ARN mesager, arat─â cotidianul francez Le Monde.

Un alt responsabil al Centrului de control ┼či de prevenire a bolilor, Wang Huaqing, a declarat c─â cercet─âtorii chinezi lucreaz─â pentru dezvoltarea unui vaccin pe baz─â de ARN mesager, care a intrat deja ├«n faza de teste clinice. Responsabilul nu a furnizat ├«ns─â termenul de la care noul produs ar urma s─â intre pe pia┼ú─â.

Vaccinul rusesc a f─âcut ┼či mai multe victime politice ├«n dou─â state membre UE. Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis, luni, a anun┼úat biroul pre┼čedintelui Milos Zeman, pe Twitter, pe motivul c─â s-a opus achizi┼úion─ârii ┼či folosirii vaccinului rusesc Sputnik V. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul.

Este vorba de a doua demitere a unui ministru din cabinetul ceh pe motivul refuzului achizi┼úion─ârii vaccinului rusesc ├«mpotriva Covid-19. S─âpt─âm├óna trecut─â, Jan Blatny, ministrul s─ân─ât─â┼úii, a fost ┼či el demis din acela┼či motiv, ┼či ├«nlocuit cu Petr Arenberger, care este de acord cu testarea ├«n Cehia a acestui vaccin.

Petricek a mai spus, jurnali┼čtilor, ├«ns─â, c─â demiterea sa a fost legat─â pe l├óng─â refuzul vaccinului, ┼či de opozi┼úia sa fa┼ú─â de implicarea companiei ruse┼čti Rosatom ├«n construc┼úia unei centrale nucleare.

ÔÇ×Nu e niciun secret c─â am fost un cui ├«n talpa pre┼čedintelui de mult─â vreme. Motivele sunt centrala nuclear─â, unde am spus mereu c─â siguran┼úa trebuie s─â fie cea mai important─â, ┼či vaccinul Sputnik, pentru c─â s─ân─âtatea cet─â┼úenilor este esen┼úial─â pentru mineÔÇŁ, a spus ministrul demis.

Exper┼úi ├«n securitate din ministerele cehe ale internelor ┼či externelor au pledat ├«n mod repetat cu guvernul s─â nu includ─â Rosatom ├«n construc┼úia centralei pentru a evita situa┼úia ├«n care Kremlinul ar ┼čantaja guvernul ceh.

Pre┼čedintele ┼ú─ârii, premierul ┼či mini┼čtrii inustriei ┼či comer┼úului au ignorat avertismentele. Alte firme care au participat la licita┼úie includ firme din Fran┼úa, Coreea de Sud ┼či SUA-Canada.

Nu este primul scandal iscat de Sputnik V, anterior, ├«ntregul guvern al Slovaciei s-a pr─âbu┼čit din cauza controverselor legate de vaccinul rusesc. Ulterior, Slovacia ┼či Rusia au intrat ├«n conflict diplomatic dup─â ce autorit─â┼úile slovace s-au pl├óns c─â Rusia le-a trimis un vaccin neconform.

Pandemia a f─âcut victime mai ales ├«n r├óndul mini┼čtirilor S─ân─ât─â┼úii. Cel mai recent caz este demisia ministrului austriac al s─ân─ât─â┼úii, Rudolf Anschober, care, potrivit Euronews, ┼či-a motivat plecarea din func┼úie pe fondul extenu─ârii provocate de gestionarea crizei Covid. ÔÇ×├Än 15 luni m-am sim┼úit de parc─â ar fi fost 15 aniÔÇŁ, a spus Anschober, ad─âug├ónd c─â ├«n toat─â aceast─â perioad─â nu a avut nicio singur─â zi liber─â, ceea ce i-a afectat s─ân─âtatea.┬á

ÔÇ×Pandemia i-a f─âcut ├«n multe ┼ú─âri peste noapte drept cei mai importan┼úi ┼či puternici membri ai guvernelor respective: de peste un an mini┼čtrii s─ân─ât─â┼úii se bucur─â ├«n toat─â lumea de o aten┼úie deosebit─â, respectiv sunt supu┼či unor presiuni politice, ceea ce s-a soldat ├«n multe locuri cu demisiiÔÇŁ. ├Än perioada pandemiei ÔÇ×au aruncat prosopulÔÇť trei mini┼čtri ai s─ân─ât─â┼úii din Cehia,┬á ├«n Rom├ónia trei, dac─â ├«l punem la socoteal─â ┼či pe Vlad Voiculescu, demis ast─âzi de premierul C├«┼úu,┬á dar ┼či demisiile mini┼čtirilor S─ân─ât─â┼úii din Slovenia, Polonia, Spania sau Brazilia.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite