Cetăţenii UE se pot vaccina în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgaria a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri produse de BioNTech-Pfizer şi de AstraZeneca.
Bulgaria a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri produse de BioNTech-Pfizer şi de AstraZeneca.

Străinii bat drumul până în Bulgaria şi cheltuie mulţi bani pe turismul de vaccinare. Vaccinarea greoaie din ţările europene a dat naştere unui nou tip de turism – turismul de vaccinare, scrie Novinite. Dar, pentru a te putea primi serul trebuie să fii cetăţean european. Bulgaria vaccinează cu Pfizer şi AstraZeneca.

În ultimele săptămâni, a existat un interes crescut din partea unor cetăţeni străini de a se imuniza în Bulgaria. Motivul este că în ţările în care locuiesc, rândul la vaccinare le vine abia în toamnă.

 Operatorii bulgari din turism au contactat medici din Plovdiv pentru a-i întreba dacă este posibil ca străinii să fie imunizaţi în Bulgaria. Răspunsul a fost că nu există nicio problemă să se vaccineze, dacă ţările lor sunt membre ale UE. Pe fondul afluxului de străini care doresc imunizarea împotriva COVID-19 în Bulgaria, se remarcă o scădere a dorinţei de vaccinare în rândul bulgarilor, subliniază publicaţia. 

Mai mule persoane au apelat deja la coridoarele verzi de imunizare în acest fel. Operatorii din turism ne apelează cu întrebări de acest gen cel mai des despre cetăţeni străini din Austria, Republica Cehă şi Belgia. Pentru aceştia, nu contează dacă se foloseşte vaccin de la AstraZeneca, Pfizer sau Moderna”, a explicat dr Ekaterina Petkova, care conduce Centrul medical DCC Pulmed.

În afară de cheltuielile de călătorie, străinii care sosesc în Bulgaria plătesc şi cazarea la hotel şi teste PCR, deoarece pentru a intra în ţară, trebuie să prezinte un document care atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau să fie testaţi până la 24 de ore de la intrarea în Bulgaria.

Cealaltă opţiune este de a sta în carantină pentru o perioadă de 10 zile. Pe fondul afluxului de străini care doresc imunizarea împotriva COVID-19 în Bulgaria, se remarcă o scădere a dorinţei de vaccinare în rândul bulgarilor. Motivul este că Bulgaria deţine cele mai mari cantităţi de vaccin de la AstraZeneca, iar teama oamenilor de o posibilă tromboză este mare. Vaccinarea cu acest preparat a scăzut cu două treimi în ultimele săptămâni.

“Am avut şi perioade când am ajuns la peste 370 de persoane vaccinate pe zi. Acum se întâmplă să mai şi aruncăm din vaccinuri – dacă l-am deschis seara şi nu există doritori pentru ultimele una-două doze, dimineaţa nu mai este bun. În timp ce oamenii aşteaptă la coadă vaccinurile cu ARN mesager, unii dintre ei se îmbolnăvesc”, a subliniat dr Petkova.

La DCC Pulmed, serul Pfizer este deja epuizat, iar cantităţile de vaccin Moderna sunt scăzute.

Bulgaria va primi în al doilea trimestru peste 1,2 milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19, produs de Pfizer-BioNTech.  Bulgaria, ţara cu cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, va primi 1,26 milioane dintre cele 2,85 milioane de doze din aşa-numitele ''vaccinuri de solidaritate'' pentru Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia. Bulgaria a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri produse de BioNTech-Pfizer şi de AstraZeneca.

Comisia Europeană a semnat contracte cu Pfizer pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 în 2022 şi 2023 pentru 19,50 EUR pe doză, a dezvăluit duminică premierul bulgar Boyko Borissov. Borissov s-a lăudat că solidaritatea europeană şi eforturile sale diplomatice au asigurat încă 2,7 milioane de doze de vaccin Pfizer care vor fi livrate Bulgariei în următoarele două luni. „Pfizer a fost la înnceput 12 €, apoi a devenit 15,50 €. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preţ de 19,50 € ”, a spus premierul, pentru a ilustra afirmaţia sa că preţurile cresc brusc. 

„Acum ne temem cel mai mult de varianta franceză a coronavirusului. Vor apărea atât de multe variante ... ", a continuat Borissov, adăugând că experţii trebuie să stabilească bugete mult mai mari pentru vaccinuri în viitorul buget. Conform unui acord cu companiile producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie preţul vaccinurilor. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, secretarul de stat belgian Eva De Bleeker a distribuit pe Twitter preţurile vaccinurilor negociate de Comisie, precum şi numărul de doze achiziţionate de guvernul său.

 Apoi, a devenit cunoscut faptul că vaccinul AstraZeneca costă 1,78 euro, comparativ cu 12 euro pentru Pfizer-BioNTech. În ceea ce priveşte strategia de vaccinare a Bulgariei, EURACTIV a scris în ianuarie că ţara şi-a pus toate ouăle într-un singur coş, mergând pe vaccinul AstraZeneca pentru că era mai ieftin şi nu a folosit cotele sale de Pfizer-BioNTech şi Moderna. Mai târziu, Borissov a cerut o „distribuţie mai corectă”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite