Premierul suedez susține că atacul terorist de la Bruxelles a vizat Suedia. „Interesele suedeze nu au fost mai ameninţate decât acum”

0
Publicat:

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marţi că atacul de luni de la Bruxelles, care s-a soldat cu moartea a doi suporteri ai naţionalei de fotbal suedeze, a vizat Suedia. Atacatorul locuise anterior în statul scandinav.

Doi suedezi au murit în urma atacului terorist din Bruxelles FOTO Profimedia
Doi suedezi au murit în urma atacului terorist din Bruxelles FOTO Profimedia

„Totul indică faptul că este vorba despre un atac terorist îndreptat împotriva Suediei şi a cetăţenilor suedezi pur şi simplu pentru faptul că sunt suedezi”, a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă, potrivit presei locale.

Suedia şi Uniunea Europeană au nevoie de controale la frontieră mai bune, iar Suedia trebuie să-şi sporească securitatea, a insistat premierul, citat de Reuters.

„Înţeleg că mulţi suedezi se tem şi sunt furioşi. Este momentul pentru mai multă securitate, nu putem fi naivi. Nicicând, în istoria recentă, Suedia şi interesele suedeze nu au fost mai ameninţate decât acum”, a adăugat el.

Prim-ministrul suedez a confirmat, de asemenea, că suspectul a fost ucis într-o operaţiune a poliţiei belgiene şi că era un individ „care a acţionat pe cont propriu”. Kristersson a adăugat că a primit informaţii că presupusul făptuitor a locuit ocazional în Suedia, dar a precizat că nu era în atenţia poliţiei suedeze.

Marţi dimineaţă, prim-ministrul suedez s-a întâlnit cu toţi liderii de partid ai ţării pentru a-i informa despre ceea ce ştie guvernul despre atac, a informat agenţia TT.

Parchetul federal belgian a informat că atacatorul, care folosea un scuter, a urmărit nişte suporteri suedezi care s-au urcat într-un taxi, apoi a deschis focul asupra acestor oameni când coborau din vehicul, la intersecţia Pieţei Sainctelette cu Bulevardul Ninieme de Ligne din Bruxelles.

Una dintre victimele decedate are cetăţenie suedeză, în timp ce a doua este de origine suedeză, dar avea şi o carte de identitate elveţiană. A treia victimă, care a fost grav rănită, este şi ea de origine suedeză, potrivit procurorului federal Frederic Van Leeuw.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite