Premierul polonez Tusk se confruntă cu o mare luptă pentru a anula interzicerea avortului

0
Publicat:

Primul ministru spune că relaxarea interdicției aproape totale a avortului în Polonia este o prioritate, dar se confruntă cu o opoziție puternică din interior.

Donald Tusk FOTO: profimedia
Donald Tusk FOTO: profimedia

Noul guvern al Poloniei a câștigat puterea datorită voturilor a milioane de femei, dar acum este divizat în privința unei probleme care a obținut sprijinul acestora - relaxarea normelor privind avortul, scrie politico.eu.

Guvernul naționalist de extremă-dreapta Lege și Justiție (PiS) a condus din 2015 până în octombrie anul trecut și, în alianță cu Biserica Romano-Catolică, a îmbrățișat înăsprirea normelor poloneze privind avortul, deja foarte restrictive.

Acest lucru s-a întâmplat în 2020 datorită unei hotărâri a unei instanțe supreme controlate de loialiștii PiS, care a interzis aproape toate avorturile, permițându-le doar în caz de viol sau incest sau dacă viața femeii este pusă în pericol.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest, iar interdicția a diminuat permanent sprijinul pentru PiS, deschizând calea pentru ca partidele care formează actuala coaliție guvernamentală să câștige alegerile din octombrie.

Dar, deși premierul Donald Tusk a declarat de mult timp că relaxarea reglementărilor foarte stricte privind avortul din Polonia este prioritatea sa, el se confruntă cu o opoziție dură în cadrul coaliției sale de guvernare, formată din Coaliția Civică de centru și Stânga, care sunt în favoarea unei regândiri a avortului, precum și din partidele de centru-dreapta Polonia 2050 și Partidul Popular Polonez - care își formează propriul bloc numit A treia cale și care se tem de o relaxare dramatică a regulilor.

A Treia Cale spune că liberalizarea legii avortului ar trebui să fie supusă unui referendum național numai după ce se restabilește situația juridică de dinaintea interdicției din 2020. Acest lucru ar permite avortul doar în condiții stricte, inclusiv dacă fătul are defecte grave.

Coaliția Civică și Stânga au depus în parlament proiecte distincte de noi reglementări. Ambele propuneri diferă ușor, dar se aliniază în mod efectiv asupra posibilității de a face avortul necondiționat până în a 12-a săptămână de sarcină și mai târziu, dacă sarcina este o amenințare pentru sănătatea sau viața mamei sau este rezultatul unui viol sau al unui incest. Acesta este un punct de vedere puternic susținut de sondajele de opinie.

Într-o propunere separată, Stânga urmărește, de asemenea, să elimine sancțiunile penale actuale pentru asistarea avortului.

A treia cale nu și-a prezentat propria propunere.

Szymon Hołownia, președintele camerei inferioare a parlamentului și lider al partidului Polonia 2050, a propus ca parlamentul să lucreze asupra tuturor propunerilor coaliției de guvernare într-o comisie specială. Hołownia, un catolic care a fost publicist și prezentator de emisiuni de jocuri TV, a declarat că această comisie ar putea elabora un text comun înainte de a-l trece la o a doua lectură în parlament.

Dar având în vedere poziția de a lăsa cetățenii să decidă în cadrul unui referendum, acest lucru ar putea fi o sarcină dificilă. Iar acest lucru generează deja frustrări în cadrul guvernului.

"Partidul meu și stânga sunt în favoarea liberalizării legilor privind avortul și a dezincriminării ajutorului. Știu, de asemenea, că multe deputate din partea celei de-a Treia Căi sunt de aceeași părere, așa că vom lucra cu nehotărâții", a declarat Monika Rosa, deputată din partea Coaliției Civice, care conduce eforturile pentru propunerea partidului său.

La rândul său, Tusk a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că va încerca să îi convingă pe liderii celei de-a Treia Căi să "facă un pas îndrăzneț înainte".

Timingul este totul

Pentru legislatorii care doresc să restabilească accesul la avort, există un termen limită pe care trebuie să îl vizeze - alegerile prezidențiale de anul viitor, care ar pune capăt mandatului actualului președinte Andrzej Duda, aliniat la PiS, un adversar puternic al relaxării normelor privind avortul.

"Mai avem puțin peste un an până la un nou președinte și acesta este timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a influența o schimbare de gândire în rândurile noastre", a declarat Rosa. Ea a spus că opinia s-a schimbat de la hotărârea din 2020 - care a dus la mai multe tragedii care au luat viețile unor femei care nu puteau face avorturi.

"Duda va pleca anul viitor. Adevărata problemă este cea de-a treia cale și liderii lor Hołownia și vicepremierul și ministrul apărării Władysław Kosiniak-Kamysz, care se opun liberalizării", a declarat Justyna Wydrzyńska, o activistă din cadrul Abortion Dream Team, un ONG pentru drepturile femeilor.

În urmă cu un an, un tribunal din Varșovia a găsit-o pe Wydrzyńska vinovată de facilitarea unui avort, condamnând-o la opt luni de muncă în folosul comunității. Activista a furnizat medicamente pentru avort unei femei. Deși în Polonia nu este ilegal ca o femeie să își întrerupă singură sarcina, este ilegal să ofere ajutor.

Unii membri ai guvernului Tusk sunt de acord că dezincriminarea ar putea fi calea de urmat pentru moment.

"Ar putea fi un prim pas și am putea reveni la dezbaterea privind liberalizarea și legalizarea avortului până în a 12-a săptămână după alegerile prezidențiale", a declarat ministrul pentru egalitate, Katarzyna Kotula, la sfârșitul lunii ianuarie.

Ministerul polonez al Sănătății a declarat în această săptămână că se lucrează pentru ca spitalele să efectueze avorturi dacă sănătatea sau viața unei femei este în pericol din cauza sarcinii - ceea ce nu era o regulă sub PiS.

Lupta pentru legalizarea avortului este complicată de sezonul aproape neîncetat al campaniilor electorale. Polonezii votează la alegerile locale din aprilie, apoi la alegerile europene din iunie, înainte de a alege noul președinte al țării în mai 2025.

"Ar fi rău dacă dezbaterea privind avortul ar determina cine este primarul sau componența unui consiliu provincial", a spus Tusk, deoarece aceste instituții se ocupă de probleme diferite. "De aceea, nu cred că vom găsi o dată pentru un vot final înainte de aprilie".

"A Treia Cale își așteaptă timpul din cauza alegerilor locale și prezidențiale", a declarat Wydrzyńska, referindu-se la speculațiile larg răspândite potrivit cărora Hołownia va candida la președinție și se teme să nu-și înstrăineze electoratul mai conservator.

Pentru Stânga, astfel de calcule sunt inacceptabile

"Încă o dată începem să auzim că nu este momentul potrivit pentru a aborda problema avortului, deoarece se apropie alegerile. Este foarte îngrijorător", a declarat Magdalena Biejat, vicepreședinte al Senatului și unul dintre liderii Razem, o grupare de stânga care susține guvernul Tusk, refuzând însă să se alăture coaliției de guvernare.

Biejat spune, de asemenea, că un referendum este o idee proastă.

"În primul rând, va servi doar pentru a întârzia, deoarece este destul de clar ce vor alegătorii", a spus Biejat. "În al doilea rând, o campanie de referendum va face ca conflictul politic de astăzi să pară o glumă cu ceea ce vor face fundamentaliștii religioși."

Biserica catolică poloneză, încă puternică, nu lasă loc de îndoială cu privire la poziția sa.

Leszek Gęsiak, un purtător de cuvânt al episcopatului polonez, a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că propunerile aflate în prezent în fața parlamentului "aduc moartea sub masca unor sloganuri care sună eufemistic".

"O persoană nu are dreptul de a decide cu privire la viața sau moartea unei alte persoane. A lua viața cuiva nu poate fi numit niciodată progres sau modernitate", a declarat Gęsiak.

Cu un progres în ceea ce privește o schimbare radicală a legii avortului blocat pentru moment, parlamentul lucrează în această săptămână la modificarea legii farmaceutice astfel încât contracepția de urgență - așa-numita "pilulă de a doua zi" care conține acetat de ulipristal - să fie disponibilă fără prescripție medicală.

Guvernul PiS a făcut ca acetatul de ulipristal, care stă la baza unor medicamente precum popularul EllaOne, să fie disponibil doar pe bază de rețetă în 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite