Liberalul proeuropean Donald Tusk a primit votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Donald Tusk a primit votul de încredere al parlamentului de la Varșovia, devenind noul prim-ministru al Poloniei, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), transmite Reuters, conform Agerpres.

Donald Tusk ține un discurs
Donald Tusk a fost ales prim-ministru al Poloniei Foto: Profimedia

Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a legislativului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă. Mai devreme Seimul a respins guvernul minoritar al guvernului conservator în exerciţiu Mateusz Morawiecki.

Două decrete simultane ale oficialilor, menite să complice dezideratele viitorului guvern pro-european

În acest timp, două hotărâri emise în aceeaşi zi de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern pro-european al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.

Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o "amendă" de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă, redusă între timp la jumătate, din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic.

În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amânat-o, pronunţându-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite