Povestea lui Iurie, un băiat de 14 ani care şi-a pierdut tatăl în masacrul de la Bucea: Nu doar eu vreau dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acea zi îngrozitoare, Iura a supravieţuit tentativei de ucidere Foto ilustrativă: Arhivă
În acea zi îngrozitoare, Iura a supravieţuit tentativei de ucidere Foto ilustrativă: Arhivă

Iura Nechiporenko, un copil în vârstă de 14 ani, caută dreptatea pentru el şi pentru tatăl lui,  omorât de soldaţii ruşi în masacrul de la Bucea, Ucraina.

Într-o zi din martie, Iura şi tatăl său, Ruslan, în vârstă de 47 de ani, s-au pornit să îi viziteze şi să îi ajute pe câtiva vecini de-ai lor care rămaseră fără apă şi curent electric. Aceştia se deplasau cu bicicletele, legate cu stofă albă, pe o stradă mărginită de copaci din Bucea, când un soldat le-a ieşit  în cale de pe o potecă, potrivit unei investigaţii în curs de desfăşurare realizată de Associated Press şi Frontline.

Iura şi tatăl său s-au oprit imediat şi au ridicat mâinile. 

"Ce faci?" a întrebat soldatul, după cum îşi aminteşte Iura. 

Şi fără să-i dea timp bărbatului să răspundă, băiatul a şi auzit două împuşcături. Tatăl lui a căzut, cu gură căscată, sângerând. Apoi Iura a simţit o lovitură în mâna şi a căzut şi el, fusse împuşcat în cot. A închis ochii. 

În acea zi îngrozitoare, Iura a supravieţuit tentativei de ucidere datorită, hanoracului său larg pe care îl purta, soldatul nimerind în haina sa când a tras a treia oară. 

Iura a mai stat apoi câteva minute nemişcat pe stradă, aşteptând că soldatul să plece. Apoi el a fugit. A ajuns la grădiniţa unde lucra mama sa, acolo câţiva locuitori, care au folosit subsolul drept adăpost au ramas şocaţi când l-au văzut pe băiat şi i-au acordat primul ajutor. 

Copilul şi-a dat seama apoi că trebuie să meargă acasă. Acolo familia lui a sunat la poliţie pentru a raporta cele întâmplate, însă aceştia le-au spus că nu pot face nimic pentru că nu controlează zona, potrivit familiei. Poliţia le-a spus că ofiţerii nu ştiu ce să facă cu acest caz, conform unchiului băiatului, Andrii. 

Un raport al procurorului descrie uciderea şi tentativa de ucidere în câteva propoziţîi simple, inclusiv pierderea unui telefon mobil aparţînând tatălui lui Iurei, care fusese avocat. 

Autorităţile continuă să lucreze la cazul lui Iura şi şi-au exprimat încrederea că crimele comise în timpul invadării Ucrainei de către Rusia pot fi investigate cu succes. Printre altele, sunt analizate imagini de la zeci de camere de supraveghere din Bucea şi se adună un album cu imagini cu feţele soldaţilor ruşi. 

Familia lui Iura a fost lăsată a două zi să recupereze cadavrul tatălui său.Bunica lui Iurie, care are peste 70 de ani, i-a rugat pe soldaţii ruşi să o lase să se apropie de cadavru. Cu armele încărcate, aceştia au lăsat-o pe femeie să meargă înaintea lor. 

„Nu veni aici sau te omorăm”a strigat un alt soldat din depărtare, dar el nu a tras. 

L-au adus acasă pe tatăl lui Iura într-o roabă. A fost rulat într-un covor şi aşezat pe o uşă veche de lemn. În mijlocul sunetelor de obuze şi focuri de armă, l-au îngropat în curtea din spatele magaziei de lemne, într-un mormînt improvizat săpat în grabă. 

Iura şi familia sa au părăsit Bucea a două zi printr-un coridor de evacuare. Băiatul rănit a mers primul pe străzi, ţînând un băţ legat cu un prosop alb, având un braţ rănit. Ei au trebuit să treacă pe lângă locul împuşcării tatalui lui. 

În timp ce se apropiau de punctul de evacuare, soldaţii ruşi i-au întrebat unde se îndreptau şi ce s-a întâmplat cu Iura. 

„Am fost împuşcat de un soldat rus”, a răspuns băiatul. 

„Am simţit că totul se prăbuşeşte în mine”, şi-a amintit mama lui îngrozită. „M-am gândit că ne vor împuşcă pe toţi.” 

Ea i-a rugat pe soldaţi să-i lase să treacă, spunând că se face târziu, şi i-au lăsat. Familia a părăsit oraşul în acea zi.

Familia s-a întors la Bucea la jumătatea lunii aprilie, după ce ruşii s-au retras. L-au dezgropat pe tatăl lui Iura şi l-au îngropat din nou într-un cimitir local. 

Familia băiatului continuă să caute dovezi, străbătând zona în care Iurie şi tatăl sau au fost împuşcaţi. În timp ce familia le arata jurnaliştilor locul dat, Iura se plimba prin iarba de pe marginea străzii, cu capul în jos, căutând carcase de gloanţe. El este încrezător că l-ar putea identifica pe soldatul rus. 

Băiatul ar urmă să termine clasa a IX-a anul acesta, dacă işi va putea relua cursurile online. Mama lui se gândeşte să-l trimită în străînătate pentru binele lui. Adolescentul şi familia lui caută dreptate. 

Există instanţe şi aceste instanţe isi vor face treaba, crede femeia. Nimeni nu ar trebui să treacă prin ceea ce a trecut fiul ei. „Nu doar eu vreau dreptate”, a spus Iurie, confor sursei citate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite