Pot crea aliații un scut aerian în Ucraina așa cum au făcut în cazul atacului Iranului asupra Israelului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a reușit să respingă un atac masiv cu rachete și drone din partea Iranului, forțelor proxy din Irak, Liban și Yemenului datorită mijloacelor care lipsesc cu desăvârșire Ucrainei, iar unele dintre ele nu sunt deloc disponibile. 99% din cele 300 de rachete și drone nu au ajuns pe teritoriul țării și au fost doborâte în drumul lor spre ținte.

iran drone israel afp jpg

Dronele au fost neutralizate în diferite moduri înainte de a ajunge la ținte civile sau militare din Israel, chiar înainte de a ajunge la granița spațiului aerian israelian, adică au fost doborâte deasupra teritoriului agresorilor, relatează Bild.

O singură bază aeriană israeliană a fost lovită, deși consecințele nu au fost critice.

Potrivit ziarului, sistemul de schimb comun de informații între Statele Unite și Israel a funcționat în primul rând. Folosirea acestor date a făcut posibilă orientarea apărării cu o zi înainte de atacul masiv.

Unul dintre criteriile pentru respingerea cu succes a atacului este faptul că armata americană a reușit să doboare zeci de rachete ale coaliției anti-israeliene cu ajutorul sistemelor de rachete aer-aer. Avioanele de luptă F-15 și F-35 s-au alăturat, de asemenea, patrulării spațiului aerian deasupra Siriei și Iordaniei, ceea ce a făcut practic imposibilă intrarea în țară a rachetelor iraniene.

Una dintre cele mai puternice arme folosite împotriva Israelului - rachetele de croazieră - a fost doborâtă deasupra Iordaniei de forțe necunoscute. Nu se știe încă dacă acestea au fost acțiunile forțelor americane sau arabe, dar acțiunile au evitat daune potențiale considerabile.

„Umbrela antiaeriană“ realizată de SUA „în cooperare cu aliații săi regionali”

Armata israeliană a anunțat că a interceptat 99% dintre acestea. Interceptările au fost posibile datorită unei „umbrele antiaeriene” realizate de SUA „în cooperare cu aliații săi regionali”, scrie „Times of Israel“.

Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică potrivit , potrivit oficialilor Tzahal.

În timp ce SUA, Marea Britanie și Franța sunt aliați militari ai Israelului, mișcarea a fost o demonstrație dramatică de sprijin din partea Ammanului, care a criticat puternic războiul Israelului în Fâșia Gaza împotriva grupării teroriste palestiniene Hamas.

Forțele militare americane, care operează din baze nedezvăluite din regiune, au doborât o serie de drone iraniene în provinciile Sweida și Deraa din sudul Siriei, lângă granița cu Iordania, au declarat surse de securitate pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a confirmat duminică dimineața că și Franța a fost implicată în apărarea Israelului, deși a spus că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că forțele americane au ajutat la doborarea a „aproape toate” dronele și rachetele lansate de Iran asupra Israelului.

El a spus că a trimis avioane și nave de luptă în zonă pentru a distruge rachetele balistice iraniene.

„Mulțumită acestor desfășurari și abilităților extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele sosite”, a spus Biden.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat duminică atacul direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane citate de CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite