Iranul atacă Israelul. Arsenalul de rachete și drone de care dispune Teheranul

0
Publicat:

Iranul a dezvoltat o serie de rachete balistice și drone într-un program care a îngrijorat mult timp Occidentul. Rachetele reprezintă o parte importantă a arsenalului de care dispune Teheranul și pe care le-a folosit pentru a lovit sâmbătă noaptea Israelul.

rachete iraniene

Potrivit serviciilor secrete americane, Iranul este înarmat cu cel mai mare număr de rachete balistice din regiune.

Agenția de știri semi-oficială iraniană ISNA a publicat săptămâna aceasta un grafic care arată nouă rachete iraniene despre care spunea că ar putea ajunge în Israel.

Acesta a inclus rachetele „Sejil”, capabil să zboare cu peste 17.000 km pe oră și cu o autonomie de 2.500 km , „Kheibar” cu o rază de acțiune de 2.000 km și „Haj Qasem”, care are o rază de acțiune de 1.400 km și poartă numele comandantului Forței Quds Qasem Soleimani, care a fost ucis într-o lovitură cu dronă americană la Bagdad în urmă cu patru ani, notează ISNA.

Iranul, un producător important de drone, a declarat în august că a construit o dronă avansată, numită Mohajer-10, cu o rază operațională de 2.000 km și capabilă să zboare timp de până la 24 de ore cu o sarcină utilă de până la 300 kg.

Iranul spune că rachetele sale balistice sunt o forță importantă de descurajare și de răzbunare împotriva Statelor Unite, a Israelului și a altor potențiale ținte regionale.

În iunie anul trecut, Iranul a prezentat ceea ce oficialii au descris ca fiind prima sa rachetă balistică hipersonică fabricată pe plan intern , a informat agenția oficială de știri IRNA. Rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului și pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat.

În ciuda opoziției SUA și Europei, Republica Islamică a declarat că își va dezvolta în continuare programul de rachete defensive.

Asociația pentru controlul armelor, o organizație neguvernamentală cu sediul la Washington, spune că programul de rachete al Iranului se bazează în mare parte pe proiecte nord-coreene și ruse și a beneficiat de asistență chineză.

Asociația mai precizează că rachetele balistice cu rază scurtă și medie de acțiune ale Iranului includ: Shahab-1, cu o rază de acțiune estimată la 300 km ; Zolfaghar, 700 km ; Shahab-3, 800-1.000 km ; Emad-1, o rachetă în curs de dezvoltare, rază de la 2.000 km ; și Sejil, în curs de dezvoltare, 1.500-2.500 km .

Iranul are, de asemenea, rachete de croazieră, cum ar fi Kh-55, o armă cu capacitate nucleară lansată din aer, cu o rază de acțiune de până la 3.000 km , și racheta avansată antinavă Khalid Farzh, cu o rază de aproximativ 300 km , capabilă să transporte un focos de 1.000 kg.

Peste 100 de drone au fost trimise de Iran către Israel, cu puțin înainte de miezul nopții, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar câteva ore mai târziu, forțele armate iraniene anunțau primul val de rachete balistice tras spre Israel.

Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane citate de CNN.

Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de către Iran într-un atac fără precedent asupra Israelului, care ridică preocupări legate de o esacaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică (13 spre 14 aprilie), s-au auzit explozii în multe părți din Israel – sistemul de apărare a țării a doborît dronele care ajungeau pe teritoriul său.

„Până acum, am interceptat cele mai multe drone și rachete”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Autoritățile israeliene au raportat distrugeri minore la instalațiile militare și anunță că o fetiță de 7 ani a fost rănită grav în timp ce cele peste 200 de rachete și drone erau interceptate, înainte de impact.

Presa americană și cea britanică relatează că forțele armate ale Statelor Unite și Marii Britanii au luat parte la doborîrea proiectilelor, unele dintre ele fiind interceptate deasupra frontierei Irak-Siria.

Președintele american, Joe Biden, a declarat – citat de AFP - că forțele Statelor Unite au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” dronele și rachetele iraniene.

În zorii zilei de duminică, Comandamentul Frontului Intern al Israelului a anulat cererea ca cetățenii să rămână în apropierea adăposturilor – este un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut, scrie CNN. SUA, împreună cu Israelul, au monitorizat barajul de atacuri cu drone și rachete care a început sâmbătă seara și a continuat până duminică dimineața devreme. Numărul de lansări părea să scadă în primele ore ale zilei de duminică, au spus oficialii.

Duminică, în jurul orei 05:00, ora României, 55 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene. Militanții Hezbollah au declarat că au tras rachete asupra pozițiilor artileriei israeliene ca răspuns la recentele atacuri israeliene și în sprijinul poporului palestinian din Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite