Polonia vrea ca fiecare sarcină să fie înregistrată într-o bază de date. „Vor să introducă o interdicţie generală a avorturilor, chiar şi în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

După ce a interzis aproape total avorturile, Ministerul polonez al Sănătăţii a propus să fie înregistrate toate sarcinile, oficial în scopuri medicale. Ideea a stârnit indignarea publică.

Un decret elaborat de minister în octombrie şi făcut public săptămâna aceasta de deputatul de opoziţie Krzysztof Brejza precizează că, dacă o femeie însărcinată primeşte orice fel de servicii medicale, faptul că este însărcinată trebuie introdus în Sistemul Informaţional Medical (SIM). Această bază de date naţională stochează date privind tratamentul pacienţilor, în mare parte pentru a ţine evidenţa medicamentelor, transmite Politico.

„Scopul este evitarea prescrierii medicamentelor care nu sunt recomandate în timpul sarcinii, în cazul incapacităţii de a obţine informaţii de la pacientă. În plus, utilizarea informaţiilor despre sarcină este necesară pentru a verifica servicii suplimentare, cum ar fi primirea de medicamente gratuite sau dreptul de acces prioritar la serviciile medicale”, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez al Sănătăţii.

Măsura propusă ar permite autorităţilor să urmărească fiecare sarcină şi să vadă dacă aceasta duce la naşterea unui copil. Acesta a stârnit însă îngrijorări că registrul ar putea fi folosit şi pentru a urmări dacă o femeie a făcut un avort.

„Cer explicaţii: cine a iniţiat modificarea şi care este scopul ei real?”, a scris Brejza pe Twitter.

De asemenea, deputatul a întrebat Ministerul Justiţiei dacă procurorilor li se va permite accesul la registru.

„Autorităţile ar putea folosi [registrul] pentru a urmări femeile care pleacă în străinătate pentru a întrerupe o sarcină, care altfel nu ar avea nicio şansă de a naşte în condiţii de siguranţă”, a declarat Paulina Hennig-Kloska, de la grupul de opoziţie Poland 2050, la postul privat TVN24.

„Planul este de a introduce o interdicţie generală a tuturor avorturilor – chiar şi în străinătate. Femeile vor fi puse sub supraveghere odată ce un medic îşi înscrie sarcina în registru”, a afirmat Gabriela Morawska-Stanecka pentru acelaşi post de televiziune.

O femeie a murit după ce Polonia a interzis aproape în totalitate avortul

Guvernul de dreapta al Poloniei, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a pus în aplicare unele dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa. Avortul este acum permis doar în caz de viol şi incest, sau când viaţa femeii este în pericol.

Dar după moartea recentă a unei femei însărcinate, pe nume Izabela, care nu a putut face avort la timp, a arătat că graniţa dintre când este legal un avort şi când este ilegal, este încă neclar.

Moartea Izabelei, în vârstă de 30 de ani, într-un spital din Pszczyna, sudul Poloniei, a fost prima care a fost legată public de legea privind avorturile.

Cazul datează din septembrie, dar a fost raportat pentru prima dată la sfârşitul lunii octombrie.

Un avocat care reprezintă familia femeii a spus că decizia medicală de a nu efectua avortul care ar fi salvat viaţa femeii a fost legată de legea anti-avort.

Zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă pentru a protesta.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite