Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean în legătură cu declaraţiile lui Zelenski la ONU

0
Publicat:

Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu unele comentarii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Mateusz Morawiecki. FOTO EPA EFE
Mateusz Morawiecki. FOTO EPA EFE

Zelenski a spus în discursul său ținut la ONU că Ucraina „lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale'' şi că „teatrul politic'' din jurul tranzitului de cereale ajută doar Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.

Invocând nevoia de a-şi proteja pieţele interne, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.

„Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia'', indică o declaraţie a MAE polonez.

„Nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări''  

 Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh un mesaj.

„A pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări'', se arată în declaraţie.

Faptul că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului a fost confirmat de un purtător de cuvânt al  OMC.

Kievul a anunţat, tot marți, că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a invocat, în replică, posibilitatea ca ţara sa să interzică importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite