Polonia ar putea organiza un referendum privind aderarea la moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez Donald Tusk FOTO Reuters
Premierul polonez Donald Tusk FOTO Reuters

Ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski a adus în discuţie miercuri seară posibilitatea organizării unui referendum cu privire la aderarea Poloniei la zona euro.

 „Nu îmi imaginez ca un guvern să vrea şi să obţină aderarea Poloniei la zona euro fără aprobarea polonezilor“, a declarat Rostowski, citat de agenţia France Presse.


Până în prezent, guvernul de centru-dreapta a susţinut întotdeauna că nu se impune un referendum legat de trecerea la moneda unică, deoarece Varşovia şi-a luat angajamentul să adopte moneda euro prin semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, aprobat prin vot popular.

Marţi, premierul Donald Tusk a evocat posibilitatea organizării unui referendum, în condiţiile în care dreapta naţionalistă din opoziţie respinge amendarea Constituţiei.

„Dacă există un acord în favoarea unui amendament la Constituţie care să menţioneze că adoptarea definitivă a monedei euro se va face în urma unui referendum, nu am nimic împotrivă. Asta dintr-un motiv evident, şi anume că sunt necesare mai puţine voturi pentru a câştiga un referendum decât pentru obţinerea unei majorităţi de două treimi în Parlament“, a declarat el.

Potrivit ministrului Rostowski, referendumul nu ar reprezenta „o condiţie prea dificilă“ pentru a fi îndeplinită.

Cu toate acestea, viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsă de 62% dintre cetăţeni, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi.

Numai 32% dintre aceştia doresc adoptarea monedei unice, iar 6% nu au nicio părere, conform unui sondaj realizat de institutul Homo Homini, la 22 martie, în plină criză cipriotă, pe un eşantion de 1.067 de polonezi cu drept de vot.

Polonia vrea ca, în cel mai scurt timp, să îndeplinească performanţele economice impuse de Tratatul de la Maastricht, însă este reticentă în ce priveşte trecerea de la moneda naţională, zlotul, la euro.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că Varşovia va lua o decizie legată de aderarea la zona euro după 2015, anul alegerilor legislative şi prezidenţiale.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite