POLITICO: Von der Leyen condamnă atacul ciprioților turci asupra forțelor ONU de menținere a păcii

0
Publicat:

Amenințările și atacurile asupra forțelor de menținere a păcii ONU sunt inacceptabile”, a spus președinta Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: EPA-EFE
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: EPA-EFE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen | Tobias Schwarz/AFP prin Getty Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat Regatului Unit, Franței și SUA pentru a-și exprima șocul și dezaprobarea față de atacul asupra forțelor ONU de menținere a păcii din Cipru, de către ciprioții turci.

Condamn cu fermitate atacurile asupra forțelor de menținere a păcii @UN_CYPRUS de către personalul cipriot turc. Amenințările și atacurile asupra forțelor ONU de menținere a păcii sunt inacceptabile”, a declarat von der Leyen vineri seara pe rețelele de socializare.

Forțele ONU de pe insula divizată mediteraneană i-au blocat vineri dimineață pe muncitorii din construcții ciprioți turci care construiau un drum în apropierea satului Pyla/Pile, și care, astfel intraseră în zona tampon impusă de ONU. Zona desparte jumătatea de sud a insulei, care este controlată de ciprioții greci, de nordul turcesc separatist.

Videoclipul obținut de Telegraph a arătat buldozere ridicând și/sau împingând vehicule ONU și în afara drumului. Ciocnirile fizice furioase au făcut ca trei membri ai forțelor ONU - doi britanici și un slovac - să aibă nevoie de tratament în spital.

Amenințările la adresa siguranței forțelor de menținere a păcii ale ONU și daunele aduse proprietății ONU sunt inacceptabile și constituie o crimă gravă în temeiul dreptului internațional, care va fi urmărită penal conform legii”, a declarat vineri misiunea ONU în Cipru.

UE solicită, de asemenea, părții cipriote turce să respecte mandatul misiunii ONU în zona tampon și să se abțină de la acțiuni care cresc tensiunile”, a spus von der Leyen în postarea sa.

Reprezentațele britanice, franceze și americane la Nicosia au lansat o declarație comună prin care cer ca toate construcțiile din zona tampon să înceteze și cer reluarea negocierilor dintre părțile turcă și greacă.

Atacul are loc la doar două zile după ce observatorii UE au fost prinși într-o luptă între forțele azerbaidjane și armene din Armenia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite