Putin și-a irosit prețioasele rachete hipersonice Kinjal pentru a da satisfacție propagandiștilor războinici

0
Publicat:

Atacul cu rachete al Rusiei, din 9 martie, asupra teritoriului Ucrainei a fost cel mai mare din 2023, dar probabil a servit doar scopurilor propagandei statului rus și nu a avut nici un scop practic, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) .

Rachete hipersonice Kinjal
Rachete hipersonice Kinjal

Armata ucraineană a anunțat oficial că rușii au tras asupra infrastructurii critice ucrainene cu peste 80 de rachete diferite, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal cu rază scurtă de acțiune , precum și cu opt drone iraniene.

Analiștii ISW au remarcat că Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele ruse au lansat „atacuri cu rachete aeriene, maritime și terestre de înaltă precizie” împotriva infrastructurii militare ucrainene, a complexelor militar-industriale și a infrastructurii energetice care sprijină armata ucraineană ca răzbunare pentru presupusa incursiune în regiunea Briansk din 2 martie. Dar declarațiile oficialilor ucraineni, ale bloggerilor ruși și filmările de pe rețelele de socializare indică faptul că loviturile cu rachete au vizat din nou infrastructura energetică ucraineană, dar din nou nu au reușit să atingă obiectivul de a întrerupe aprovizionarea cu energie.

„Potrivit evaluării ISW, aceste lovituri cu rachete nu vor submina voința Ucrainei și nici nu vor îmbunătăți poziția Rusiei în prima linie”.

Cel mai probabil, sugerează analiștii, Kremlinul a lansat în mod deliberat rachete hipersonice Kinjal, pe care apărarea aeriană ucraineană nu le poate intercepta, pentru a obține rezultate în spațiul informațional rusesc, în ciuda reducerii stocului de astfel de rachete.

Ei cred, de asemenea, că președintele rus Vladimir Putin a folosit aceste rachete scumpe în atacuri neconcludente pentru a liniști comunitățile pro-război și ultra-naționaliste ale Rusiei, care i-au cerut în mod covârșitor să răzbune incidentul din 2 martie din regiunea Briansk.

„Bloggerii și propagandiștii din mass-media rusă au criticat, de asemenea, campania rusă de atacuri cu rachete pentru că nu a reușit să facă Ucraina să „înghețe” în timpul iernii. Probabil că Putin a încercat să compenseze aceste relatări cu alte lovituri cu rachete similare cu cele efectuate de Rusia în toamna anului 2022, folosind rachete moderne pentru a produce anumite daune Ucrainei. Cu toate acestea, bloggerii ruși nu au susținut prea mult aceste lovituri, observând că Kremlinul trebuie să își schimbe fundamental abordarea privind țintirea, având în vedere că Ucraina s-a adaptat unui model de atac rusesc stabilit”, se arată în raport .

„Inamicul a folosit o gamă largă de arme. De ce face acest lucru? Pentru a dispersa atenția apărării aeriene”, a declarat într-o intervenție TV colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

El a spus că forțele armate ruse au lansat atacuri din toate direcțiile, inclusiv din Marea Neagră, Marea Azov și zona Mării Caspice, folosind din nou inclusiv rachete balistice, pe care forțele ucrainene nu le pot intercepta.

„De data aceasta au fost lansate 6 rachete aerobalistice (rachete balistice lansate din avioane) Kinjal (Pumnal). Nu-mi amintesc că atât de multe rachete Kinjal să fi fost trase într-un singur atac în timpul acestui război”, a declarat Ignat.

El a explicat că „inamicul nu are multe dintre aceste rachete, vorbim de zeci, după unele informații, până la 50”. Ignat a mai spus că Rusia a lansat joi și 6 rachete Kh-22 care au cea mai distructivă forță din cauza focosului care cântărește 950 de kilograme.

Kh-22 sunt rachete anti-navă puternice pe care Rusia le-a folosit însă și împotriva unor ținte terestre din Ucraina. Ele sunt considerate extrem de imprecise când sunt folosite în acest scop, riscând să provoace un număr mare de morți în rândul civililor.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au afirmat joi că Rusia a folosit 81 de rachete în acest ultim atac asupra țării care a vizat din nou infrastructura civilă.

„Ei folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și văd cum pot face față sistemele noastre de apărare aeriană”, a declarat Aleksander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski. „Nu fac față suficient de bine”, a spus el.

Rodnianski a subliniat ceea ce Rusia consideră a fi obiective tactice, economice și politice sunt în realitate „terorism economic”.

„Ei trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina - și poate și unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei - că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a spus el.

Serviciile de informații ale Estoniei au spus că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei încă nouă luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite