Peste 1.000 de persoane, puse oficial sub acuzare pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei

0
0

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvărșirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei susține primul adjunct al șefului Departamentului de Investigație a Poliției Naționale din Ucraina, potrivit Agerpres.

Autorii crimelor de război vor fi pedepsiți aspru  FOTO EPA-EFE
Autorii crimelor de război vor fi pedepsiți aspru FOTO EPA-EFE

Serhii Panteleev a precizat că autoritățile ucrainene au colectat suficiente probe pentru a finaliza anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militarii ruși în timpul războiului.

„Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza. Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă", a afirmat Panteleev pentru Agerpres.

Panteleev a adăugat că, din totalul militarilor acuzați de crime de război, peste 100 se află în custodia autorităților ucrainene. De asemenea, acesta a menționat că persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federația Rusă.

Potrivit acestuia, faptele cele mai grave au avut loc pe teritoriile ocupate de armata rusă, în special în localitățile situate la nord-vest de Kiev și în regiunea Harkov.

„Faptele au avut un caracter mai pronunţat în localităţile care au fost ocupate de soldaţii ruşi. Prima dată când ne-am întâlnit cu asemenea cazuri a fost luna aprilie a acestui an când militarii noştri au eliberat regiunea Kiev. Am ajuns la faţa locului şi am văzut ce au reuşit să facă la Irpin, Bucea, Gostomel. Cred că toată lumea ştie despre ce s-a întâmplat în aceste oraşe. Am văzut toate aceste crime despre care am vorbit. În afară de asta, am văzut şi gropile comune. În momentul în care am făcut exhumările, am constatat că la multe dintre cadavre erau legate mâinile, erau împuşcaţi în ceafă şi, după ce au fost prelevate probe de criminalişti, se confirmă că victimele, înainte de a fi omorâte, au fost şi torturate. Cu asemenea crime ne-am întâlnit în momentul în care militarii noştri au eliberat teritoriile din Harkov. Am ajuns primii la faţa locului, am început organizarea activităţii criminaliştilor, care ne-au ajutat să luăm toate probele necesare şi am văzut doar la Izium, într-o groapă comună, că erau îngropate peste 500 de persoane. Acolo am găsit şi mai mult de 25 de locuri în care erau torturaţi civilii, pe care îi reţinuseră ilegal", a adăugat ofiţerul ucrainean.

Acesta asigură că autorii crimelor de război vor fi pedepsiți aspru.

„Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă. Dacă e să vorbim din punct de vedere juridic, aceste crime pe care le-au comis sau le comit acum nu au termen de prescripţie. Îi vom căuta şi, dacă nu vom reuşi să îi prindem, îi vor căuta copiii noştri şi alte generaţii. Pentru aceste crime este prevăzută pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă", a precizat Panteleev.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite