Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale a oficiat prima sa liturghie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful noii Biserici ortodoxe ucrainene, Mitropolitul Epifanie, a oficiat prima sa liturghie în această calitate, îndemnând în predica sa la rugăciune pentru încheierea războiului din estul Ucrainei şi unificarea deplină a ortodoxiei ucrainene.

În vârstă de 40 de ani, Epifanie a oficiat liturghia de duminică la mănăstirea Sfântului Mihail din Kiev, la o zi după ce a fost ales mitropolit al noii biserici autocefale a Ucrainei, independentă de Patriarhia Moscovei. 

Aceasta a fost creată pe 15 decembrie, în cadrul unui „Conciliului de Reunificare”, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene. Pe 6 ianuarie, patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului urmează să transmită decretul de acordare a autocefaliei noii Biserici, după ce a revocat o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului din Rusia l-a criticat pe preşedintele Ucrainei pentru a fi anunţat independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Viaceslav Volodin a pus totodată la îndoială şi legitimitatea unei decizii a preoţilor ortodocşi loiali Kievului de a înfiinţa o biserică ucraineană unificată.Şeful Dumei consideră că şeful statului ucrainean „se foloseşte într-un mod cinic de sentimentele credincioşilor pentru campania sa electorală şi pentru a se menţine la putere”.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko a spus că „deşi Ucraina şi-a obţinut independenţa politică în 1991, abia acum îşi câştigă independenţa „spirituală“ faţă de statul învecinat dominator, Rusia”. 

Sub titlul „Ucraina creează o Biserică fără Putin”, Wall Street Journal notează că în acest fel Kievul a „privat Kremlinul de un instrument pe care l-a folosit secole la rând pentru a-şi domina vecinul”. Acest demers va intensifica probabil tensiunile” dintre Ucraina şi Rusia. 

Iată şi o reacţie din Rusia: preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe, citat de agenţia Tass, consideră că şeful statului ucrainean „se foloseşte într-un mod cinic de sentimentele credincioşilor pentru campania sa electorală şi pentru a se menţine la putere”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite