Conflictul armeano-azer: UE va trimite o misiune civilă pentru demarcarea frontierei între cele două țări

0
0

Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă pentru a contribui la demarcarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan și la construirea încrederii între cele două țări din Caucaz aflate în conflict deschis.

Soldați armeni în Nagorno-Karabah FOTO EPA-EFE
Soldați armeni în Nagorno-Karabah FOTO EPA-EFE

Misiunea europeană a fost anunțată de părțile innteresate după o reuniune cvadripartită cu Franţa la Praga, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Scopul acestei misiuni este de a stabili încrederea şi, prin rapoartele sale, de a contribui la comisiile de demarcare a frontierei”, se arată într-o declaraţie comună emisă după discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliev, şeful statului francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

„Armenia a fost de acord să faciliteze înfiinţarea (acestei, n. red.) misiuni” şi „Azerbaidjanul a acceptat să coopereze”, se arată în declaraţia comună.

Reuniunea dintre cei patru lideri a durat câteva ore, încheindu-se în noaptea de joi spre vineri.

„Armenia şi Azerbaidjan şi-au confirmat ataşamentul faţă de Carta ONU şi declaraţia de la Alma-Ata din 1991, prin care îşi recunosc reciproc integritatea teritorială şi suveranitatea. Au confirmat că va servi drept bază pentru lucrările comisiilor de delimitare a frontierei şi că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles, până la sfârşitul lunii octombrie”, subliniază declarația.

Cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările care au avut loc în septembrie între Armenia şi Azerbaidjan. Disputa vizează soarta enclavei Nagorno-Karabah şi delimitarea frontierei comune, notează AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite