Parlamentul Bulgariei a dat undă verde pentru o nouă comandă de avioane F-16

0
Publicat:

Parlamentul bulgar a dat vineri undă verde pentru dublarea viitoarei flote aeriene militare a acestei ţări de pe flancul estic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează AFP.

Avion de tip F16 (în prim plan)
Avion de tip F16 (în prim plan)

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 11 abţineri, deputaţii bulgari au aprobat achiziţia a opt avioane de luptă F-16 Block 70, livrabile în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, liderul mondial în domeniul apărării şi securităţii.

Această nouă cheltuială progresivă de 1,35 miliarde de euro până în 2031 se adaugă unei comenzi similare, făcută în 2019, pentru primele opt aparate F-16.Aceasta reprezenta la acea vreme cel mai mare contract de modernizare a armatei de la căderea comunismului încoace, pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), ţară în mod tradiţional apropiată de Moscova.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria este în prezent echipată cu avioane MiG-29 de concepţie sovietică, o flotă devenită învechită şi cu mentenanţă devenită imposibilă după 2023, potrivit guvernului de la Sofia.

În timp ce lanţul de producţie înregistrează întârzieri, Sofia speră să poată obţine primele aparate în 2025 şi în aşteptare caută să umple golul cu avioane de ocazie franceze şi suedeze.

Bulgaria contează în prezent pe poliţia aeriană a NATO pentru a-şi apăra suveranitatea. După un ajutor olandez şi american, şase avioane de luptă Eurofighter, cu 130 de militari spanioli, sunt aşteptaţi să sosească în Bulgaria la mijlocul lui noiembrie.

Divizat între proruşi şi pro-NATO, Parlamentul bulgar rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie a luat joi decizia mult discutată de a trimite Ucrainei un ajutor militar, a cărei natură va fi precizată până luna viitoare.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite