Oficiali: NATO va crea o nouă Forţă de Reacţie ce ar fi devastatoare pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

NATO are planuri să creeze o nouă Forţă de Reacţie Aliată (ARF) care va fi compusă din 200.000 de soldaţi, un număr considerabil mai mare decât formaţia actuală Forţa de Răspuns a NATO (NRF), relatează The Sun, citând doi ofiţeri militari informaţi cu privire la aceste planuri şi care au făcut dezvăluirea pentru Sky News.

„ARF va fi de circa şase ori mai mare decât NRF – semnificativ mai mare”, a spus un ofiţer militar din cadrul Ministerului Estonian al Apărării.

„Ai capacitatea de a stabili forţe adecvate şi suficiente, indicând potenţialului adversar că superioritatea forţei este la un atare nivel că ar fi imediat doborât. Mesajul ar trebui înţeles ca o descurajare a dorinţei de a invada. Rusia poate interpreta că dacă ar încerca ar fi ştearsă de pe faţa pământului în câteva ore”, a spus ofiţerul.

NATO mai plănuieşte să-şi întărească apărarea în opt ţări de-a lungul garniţelor sale estice şi sud-estice. Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa va conveni să „întărească grupurile de luptă în est până la nivel de brigadă adică de la 1.000 de soldaţi la între 3.000 şi 5.000, ceea ce înseamnă că vor exista mai multe trupe în statele baltice, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Relaţiile dintre Moscova şi Lituania s-au tensionat după ce aceasta a interzis tranzitul de mărfuri ruseşti supuse sancţiunilor UE pe teritoriul ei.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii ''specifice'' şi ''proporţionale'' efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene.

Marea Britanie şi Rusia au schimbat ameninţări privind începutul unui al Treilea Război Mondial, în timp ce recent Estonia a spus că ar ştearsă de pe hartă în cazul unei invazii ruse.

Săptămâna trecută, o navă de război rusă a intrat de două ori în apele NATO, o acţiune ce a fost calificată drept o „provocare inacceptabilă. Armata daneză a declarat că o corvetă rusă a intrat în apele sale teritoriale la primele ore ale zilei de vineri, lângă insula Christiansoe din Marea Baltică.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite