O navă de marfă rusească uriașă din Marea Neagră, scufundată după un tir cu rachete ucrainene. „Una dintre verigile vitale ale logisticii militare ruse” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un feribot rusesc încărcat cu rezervoare de combustibil s-ar fi scufundat joi în portul rusesc Kavkaz din sudul regiunii Krasnodar după un atac ucrainean, au declarat autoritățile ruse și ucrainene.

Nava rusească a fost incendiată și scufundată FOTO: X/Nexta
Nava rusească a fost incendiată și scufundată FOTO: X/Nexta

„Regimul de la Kiev a efectuat un nou atac terorist pe teritoriul regiunii Krasnodar”, au scris autoritățile regionale pe rețelele sociale. „A fost lovit un feribot care transporta rezervoare de combustibil către portul Kavkaz”.

Lovitura este cea mai recentă dintr-o serie de atacuri ale forțelor Kievului asupra infrastructurii de petrol și gaze a Rusiei. Un terminal petrolier rusesc care deținea combustibil în valoare de 200 de milioane de dolari a fost în flăcări timp de aproape o săptămână în urma unui atac cu dronă, scrie newsweek.com.

Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitri Pletenchuk, a declarat vineri pentru Radio Libertatea că feribotul-Conro Trader-a naufragiat joi în portul Kavkaz după ce a fost lovit de o rachetă ucraineană.

Putem confirma informația că această țintă a fost distrusă de Marina Militară”, a declarat Pletenchuk. „Acest feribot este una dintre verigile vitale ale logisticii militare ruse care asigură aprovizionarea forțelor de ocupație. În primul rând, transporta combustibil și lubrifianți, dar în plus, desigur, transporta și arme. Prin urmare, aceasta este o țintă complet legitimă. Și, în consecință, acest lucru ar trebui să reducă potențialul inamicului nostru în acele locații în care desfășoară operațiuni militare active.”

Pletenchuk nu a furnizat dovezi pentru aceste afirmații, pe care Newsweek nu le poate confirma în mod independent.

Surse rusești, inclusiv Baza, un canal de știri Telegram care are legături cu agențiile de securitate rusești, au susținut că forțele ucrainene ar fi folosit o rachetă anti-navă Neptun pentru a lovi feribotul.

Un tren de pompieri a fost trimis în port pentru a face față incendiului, potrivit RIA Novosti. Serviciile de urgență au declarat inițial agenției că, în momentul atacului, pe feribot se aflau cinci persoane, iar soarta acestora nu era cunoscută în prezent.

Guvernatorul din Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a declarat ulterior că 17 membri ai echipajului au fost salvați, iar alți doi erau încă dați dispăruți.

Conro Trader era o navă de marfă roll-on/roll-off care naviga sub pavilion rusesc, potrivit MarineTraffic, un serviciu internațional de monitorizare. Nava avea o lungime de 358 picioare (109 metri) și o lățime de 71 picioare (21,6 metri); tonajul său brut ar fi fost de 3 998 tone.

Portul Kavkaz este unul dintre cele mai mari porturi de pasageri din Rusia și leagă continentul de peninsula anexată Crimeea. Ucraina a vizat acest port vital în atacuri anterioare cu rachete.

În iunie 2024, armata ucraineană a confirmat că marina sa a folosit rachete Neptune pentru a lovi un terminal petrolier și un punct de trecere pentru feriboturi în portul Kavkaz, imaginile din satelit arătând că infrastructura acestuia a fost avariată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite