Rusia ar fi cerut rebelilor houthi din Yemen să scufunde o navă a Marinei britanice, ca răspuns la atacul Ucrainei asupra unei nave rusești

0
Publicat:

Rusia ar fi fost încurajată să își îndrepte atenția asupra armatei britanice, pe fondul ajutorului acordat de această țară Ucrainei în atacul din Marea Neagră de săptămâna trecută.

Rusia ar putea ataca o navă britanică prin intermediul rebelilor houthi
Rusia ar putea ataca o navă britanică prin intermediul rebelilor houthi FOTO arhiva Adevărul

Zeci de militari ruși au fost declarați dispăruți sau răniți după ce nava Novocherkassk, de tip Ropucha, a fost lovită pe 26 decembrie în Crimeea de rachete de croazieră ucrainene. Moscova a recunoscut daunele la nava care avea o echipaj de până la 87 de militari.

Rachetele folosite de Ucraina au fost furnizate de Ministerul Apărării al Marii Britanii, care a ajutat și cu recunoașterea prin satelit și ghidarea țintelor pentru Kiev. Acest lucru a dus la îndemnuri, inclusiv de la omul de știință politic rus Yuri Baranchik, de a încuraja Moscova să atace nava de război britanică HMS Diamond.

"Este o lovitură din partea Marii Britanii / Statelor Unite și dorința de a întrerupe contextul pozitiv din capturarea orașului Marinka, precum și succesele recente ale Forțelor Armate Ruse", a scris Barinchik pe Telegram, descriind atacul ca un "exercițiu de antrenament" pentru un posibil viitor atac asupra componentelor navale ale Rusiei în Flota Nordului.

"Ultima distrugere a marinei lui Putin demonstrează că cei care cred că există un impas în războiul din Ucraina se înșală", a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, în urma atacului, potrivit Sky News.

Colonelul în retragere al Corpului de Marină al SUA, Mark Cancian, a declarat pentru Newsweek că remarcile lui Baranchik sunt indicative pentru comportamentul de rutină al Rusiei, unde președintele Vladimir Putin nu face amenințări directe, ci are surse care fac acest lucru.

"Cu siguranță, presiunea pe care Ucraina o exercită asupra Crimeii îi dăunează Rusiei", a spus Cancian.

"Logica aici este indirectă: Marea Britanie a furnizat rachete Storm Shadow Ucrainei, pe care Ucraina le-a folosit pentru a ataca nava în Crimeea. Rusia nu poate ataca forțele britanice în Europa fără a risca un conflict cu NATO. Cu toate acestea, poate să aibă surse care să atace forțele britanice în altă parte", a spus acesta.

Marea Britanie, lovită de Rusia prin intermediul houthi

Baranchik dorește un răspuns prin intermediul rebelilor houthi din Yemen, pentru a scufunda nava britanică ce participă în prezent la operația „Guardian of Prosperity” condusă de SUA, care implică 12 națiuni.

Operațiunea a fost lansată în urma unei serii de atacuri cu drone, rachete și navale conduse de rebeli asupra transportului maritim comercial din Marea Roșie, în apropierea coastei yemenite. Din 2014, huthiții sunt în război cu guvernul yemenit recunoscut internațional, iar din 2015 cu o coaliție regională prooccidentală condusă de Arabia Saudită.

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a numit Marea Roșie un curs de apă "critic" care va fi apărat. Țări arabe precum Egiptul au ezitat să participe la operațiune, în timp ce țări precum Olanda și Norvegia au oferit personal, dar nu și nave.

Prețurile la gaze au crescut din cauza tensiunilor războiului în curs între Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas din Gaza.

"Putem furniza rebelilor houthi rachete anti-navă potrivite, în timp ce Vestul furnizează Kievului specialiști relevanți, care nu sunt formal în serviciul militar al Forțelor Armate Ruse", a spus Baranchik. "În principiu, putem să creștem ștacheta dincolo de limitele cu suportul obligatoriu de informații preliminare.”

"Mai întâi, un mesaj de la un oficial rus acuză Marea Britanie pentru scufundarea navei de debarcare Novocherkassk. Apoi, ridicați în aer două MiG-31K [rachete], de preferință un MiG-31I, sau două Tu-22M2 / TU-22M2M - trebuie să vă uitați la raza de zbor a transportatorilor - și loviți distrugătorul britanic Diamond cu două 'pumnale'.

"Fă-o singur. Și să declarăm oficial că răbdarea Rusiei cu farsele Occidentului s-a terminat. Londra va alerga să se plângă la SUA."

Cancian a declarat că amenințările actuale privind navele în Marea Roșie sunt doar "simbolice", deoarece este nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a trimite rachete din Rusia în Yemen.

"Expedierea ar trebui, probabil, să treacă prin iranieni, care au un sistem logistic existent către rebeli", a spus el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite