O fisură în flancul estic al NATO: fâşia de 100 de kilometri disputată de Polonia şi Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Suwalki, aflată în nord-estul Poloniei, în apropiere de Lituania, s-a transformat într-o reală sursă de îngrijorare pentru Alianţa Nord-Atlantică, în contextul în care Rusia pare să profite de disensiunile dintre minoritatea lituaniană care trăieşte în zonă şi populaţia majoritară pentru a-şi mări influenţa în zonă.

Mai mult, membri de frunte ai armatei SUA, printre care comandantul forţelor SUA în Europa, generalul-locotenent Bend Hodges, iau în calcul faptul că această zonă ar putea deveni o ţintă a agresiunii militare ruse, notează „Newsweek“.

Având în vedere faptul că fâşia Suwalki – numită şi „triunghiul Suwalki“ (de către lituanieni) sau „coridorul Suwalki“ - se învecinează la nord-est cu exclava rusă militarizată Kaliningrad, iar la sud-est cu Belarusul, unul dintre cei mai apropiaţi şi fideli aliaţi militari ai Moscovei, în cazul unui conflict, Rusiei i-ar fi uşor să taie accesul ţărilor baltice la sprijinul aliaţilor din cadrul NATO. 

Temerile privind o agresiune rusă în această regiune sunt alimentate de faptul că în zonă există tensiuni interetnice, Polonia şi Lituania disputându-şi acest teritoriu de peste 100 de ani, astfel că analiştii nu exclud un scenariu similar celui din Crimeea.

Radicali lituanieni, care par să aibă o simpatie crescută pentru Rusia, postează periodic mesaje în media sociale în favoarea recâştigării acestui teritoriu polonez de către Lituania.  

Un pas încurajator în scăderea riscului unui conflict în zonă este reprezentat de planurile de lansare, în 2017, a unei brigăzi militare comune Polonia-Lituania-Ucraina, care, potrivit experţilor, ar putea încuraja autorităţile de la Varşovia şi de la Vilnius să-şi îmbunătăţească relaţiile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite