Oligarhii ruşi, principalii beneficiari ai noului val de privatizări din Rusia. Lukoil vrea să cumpere producătorul de ţiţei Bashneft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oligarhul rus Vagit Alekperov, care controlează conglomeratul petrolier Lukoil şi îl conduce din postura de director general, a declarat marţi că este interesat ca grupul pe care îl conduce să participe la privatizarea producătorului de ţiţei Bashneft şi să preia o participaţie majoritară, potrivit Itar Tass.

El a mai spus că grupul nu a înaintat încă o ofertă oficială Guvernului rus, scrie Agerpres.ro. 

Guvernul rus intenţionează să relanseze procesul de privatizare pentru a acoperi deficitul bugetar imens provocat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale impuse Moscovei din cauza anexării Crimeei şi a rolului său în criza din Ucraina. Statul rus deţine 75% din acţiunile Bashneft şi potrivit unor surse guvernamentale analizează în prezent dacă să vândă un pachet majoritar de pestee 50% acţiuni sau să limiteze vânzarea la un pachet mai modest de 25% care să fie listat pe bursă.

„Nu am făcut încă o propunere oficială Guvernului pentru că nu au fost stabilite condiţiile de privatizare. Suntem gata să participăm şi suntem interesaţi să preluăm un pachet majoritar de acţiuni“, a spus Vagit Alekperov, adăugând că tranzacţia se va putea derula numai prin plata în numerar, fără a utiliza acţiuni Lukoil.

În schimb, Rustem Khamitov - preşedintele republicii Bashkortostan -  a precizat că aceasta nu îşi va vinde acţiunile pe care le deţine la compania petrolieră Bashneft. „În ultimele două săptămâni am fost întrebat despre o posibilă vânzare a Bashneft. În ceea ce priveşte pachetul nostru de 25% plus o acţiune, poziţia noastră este să nu vindem“, a precizat Rustem Khamitov.

Lukoil, prezentă şi în România. Bashneft, al şaselea producător rus

Înfiinţată în anul 1932, Bashneft operează în peste 20 de regiuni din Rusia şi străinătate. Agenţia de gestionare a proprietăţii statului din Rusia deţine 50,08% din acţiunile Bashneft iar guvernul regional din Bashkortostan are o participaţie de 25% plus o acţiune. 

Potrivit rezultatelor preliminare pe 2015, Bashneft a avut o producţie de 19,92 milioane tone de petrol, ceea ce o plasează pe locul şase în topul companiilor petroliere ruseşti.

Lukoil este al doilea producător rus ca mărime, după gigantul de stat Rosneft şi cel mai mare grup petrolier privat din Rusia. În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel,dar şi o reţea de peste 300 de benzinării, fiind pe locul al treile din punct de vedere al staţiilor, după Petrom şi Rompetrol. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.

Lukoil se află în centrul unui scandal de evaziune şi spălare de bani în România la rafinăria Petrotel, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti instiuind anul trecut un sechestru de două miliarde de dolari.

De la anexarea Crimeei, din primăvara anului 2014, Lukoil s-a retras din mai multe state europene, ca urmare a asocierii imaginii sale cu Kremlinul, cauzată de faptul că Alekperov este un fost ministru al petrolului din era sovietică. Astfel, Lukoil s-a retras din Ucraina, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, dar şi statele baltice.

Putin a dat ordin pentru începerea privatizărilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus demararea unui nou program de privatizare, în condiţiile în care Guvernul de la Moscova trebuie să acopere deficitul bugetar mult mai mare decât cel previzionat anterior, cauzat de colapsul cotaţiilor ţiţeiului şi de sancţiunile internaţionale. Totuşi, el pune condiţii investitorilor.

Oficialii ruşi au anunţat anterior că ar putea intra în procesul de privatizare vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile gigantului petrolier Rosneft, dar şi Bashneft – societate naţionalizată anul trecut, dar şi Transneft - transportatorul naţional de ţiţei prin conducte. În fine, discuţiile erau şi pentru privatizarea băncii de stat VTB, a companiei aeriană Aeroflot sau RJD – compania de căi ferate. De asemenea, producătorul de diamante Alrosa ar putea fi vândut, însă lista nu este finalizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite