Noul premier britanic anunță că Regatul Unit va ocupa un loc important în Europa. „Marea Britanie s-a întors”

0
Publicat:

Noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, s-a angajat să inițieze o nouă eră de relații mai strânse cu Europa, astfel încât generațiile viitoare să poată privi în urmă „la ceea ce continentul nostru a realizat împreună". Declarația a fost făcută înaintea unei întruniri importante a liderilor europeni, conform The Guardian.

Keir Starmer
Laburiștii au obținut o majoritate zdrobitoare în alegerile generale. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Starmer a susținut că întreaga Europă este afectată de crize de securitate și de probleme legate de migrație și că Marea Britanie ar trebui să joace un rol principal în eforturile întreprinse pentru a le face față. 

În cadrul celor mai constructive declarații ale sale despre Regatul Unit și Europa de când s-a pronunțat împotriva Brexitului și pentru un al doilea referendum, premierul a spus că Europa se află „în fruntea unora dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre". 

„Nu putem fi spectatori”

Înaintea unei întruniri a Comunității Politice Europene, care va avea loc joi, 18 iulie, la Palatul Blenheim, el a spus: „Războiul barbar al Rusiei continuă să se răsfrângă asupra continentului nostru, în timp ce bandele josnice de contrabandiști fac trafic cu oameni nevinovați în călătorii periculoase care se sfârșesc adesea tragic. 

Nu putem fi spectatori în acest capitol al istoriei. Trebuie să facem mai mult și să mergem mai departe, nu doar pentru ucrainenii curajoși de pe linia frontului sau pentru cei care sunt traficați dintr-o țară în alta, ci și pentru ca generațiile noastre viitoare să privească în urmă cu mândrie la ceea ce continentul nostru a realizat împreună. 

Am spus că voi schimba modul în care Regatul Unit colaborează cu partenerii noștri europeni, acționând împreună pentru a face progrese în privința acestor provocări generaționale, iar această activitate începe la reuniunea Comunității Politice Europene de joi." 

Starmer a respins în mod repetat posibilitatea reintrării în UE, în piața unică sau în uniunea vamală. Ca lider al opoziției, el a ezitat să își exprime proeuropenismul, temându-se să nu fie învinuit că vrea ca Marea Britanie să revină în UE. 

Totuși, după victoria răsunătoare în alegeri, diplomații britanici și europeni observă o schimbare de atitudine. Este posibil ca Regatul Unit și UE să ajungă la un nou pact de securitate pentru a răspunde mai bine unor chestiuni precum Ucraina. 

Se speculează, de asemenea, că ar putea fi încheiate acorduri privind un nou program de mobilitate a tinerilor și, posibil, ulterior, recunoașterea reciprocă a unor calificări profesionale. 

Downing Street a transmis că premierul a fost destul de clar: „Regatul Unit este întotdeauna mai puternic atunci când lucrează în strânsă colaborare cu alții"

„Guvernul britanic va profita de summit pentru a discuta despre o colaborare mai strânsă în vederea combaterii imigrației ilegale și despre o mai bună cooperare în domeniul securității cu omologii europeni pentru a menține Marea Britanie în siguranță”, se mai arată în declarația Downing Street. 

„Regatul Unit este încrezător, s-a întors"

Înaintea summitului, premierul îl va primi pe taoiseach-ul irlandez, Simon Harris, pentru prima sa vizită oficială de la sosirea în Downing Street. În plus, Starmer va organiza un dineu bilateral cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Blenheim. Comunitatea Politică Europeană (CPE) a fost fondată de Macron în urmă cu doi ani cu scopul de a discuta chestiuni care ar putea fi abordate mai eficient în afara structurilor oficiale ale UE. 

Întrunirea CPE survine după o intensificare a agresiunii rusești în Ucraina. Starmer a subliniat clar că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este garantat și că va profita de reuniune ca de o platformă pentru a cere continuarea sprijinului militar și financiar internațional. 

La Washington, Starmer a menționat, în urmă cu o săptămână, că a vorbit despre un „mecanism formal" de colaborare în domeniul securității între Regatul Unit și UE în timpul reuniunilor bilaterale de la summitul NATO și că un plan de remediere a daunelor post-Brexit a fost bine primit de aliați. 

Vă văd pe voi ca fiind nodul care leagă alianța transatlantică, cu cât sunteți mai apropiați de Europa", i-a spus președintele american Joe Biden lui Starmer. 

După Brexit, a existat sentimentul că Marea Britanie a devenit mult prea retrasă, că nu mai era la fel de interesată ca odinioară de locul său pe scena globală. Regatul Unit este încrezător, s-a întors", a spus premierul britanic la încheierea summitului. 

Peter Ricketts, un fost ambasador britanic în Franța, a  susținut: „Sunak i-a oferit lui Starmer platforma perfectă pentru a-și consolida poziția de lider al securității europene, în condițiile în care Biden, Macron și Scholz se confruntă cu mari probleme electorale. Din experiența mea, formarea parlamentară face ca politicienii britanici să fie eficienți în prezidarea și medierea soluțiilor în cadrul reuniunilor importante, iar FCDO va fi pregătit bine terenul. Deci aceasta este o oportunitate reală de a arăta că Marea Britanie este din nou în centrul diplomației ". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite