Avertismentul lui Tony Blair în privința partidului lui Nigel Farage. Ce ar trebui să facă noul premier britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul său interviu de când Partidul Laburist a câștigat alegerile legislative din Marea Britanie, fostul premier britanic Tony Blair a apreciat că noul guvern ar trebui să abordeze partide precum Reform UK al lui Nigel Farage, răspunzând nemulțumirile cetățenilor și rămânând în același timp în centrul politic. El l-a avertizat pe noul premier britanic Keir Starmer să „închidă căile” dreptei populiste prin menținerea unor controale stricte asupra imigrației, relatează The Guardian.

Tony Blair, premier între 1997 și 2007, îi dă sfaturi actualului premier Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Tony Blair, premier între 1997 și 2007, îi dă sfaturi actualului premier Keir Starmer FOTO EPA-EFE

„Progresiștii ar trebui să se gândească la răspunsuri, dar trebuie să înțeleagă ce face populistul. De regulă, populistul nu inventează o nemulțumire, ci o exploatează. Dacă vrei să le închizi căile de creștere a sprijinului, trebuie să te ocupi de acea nemulțumire. Este motivul pentru care Keir are perfectă dreptate când spune că trebuie să existe controale asupra imigrației”, a spus Blair, comentând ascensiunea dreptei radicale și maniera în care va afecta noul guvern laburist, după ce partidul Reform UK a obținut cinci mandate în urma alegerilor legislative recente și a câștigat din 14% din voturile exprimate.

„Asta nu înseamnă că nu celebrăm binele pe care îl poate face imigrația, deoarece face o cantitate imensă de bine pentru această țară, dar trebuie să existe controale”, a precizat el.

Starmer, care a declarat că va îngrădi dreapta populistă prin schimbarea în bine a vieții cetățenilor va folosi zeci de milioane de lire sterline destinate schemei de trimitere a imigranților în Rwanda pentru a înființa noul Comandament pentru securitatea frontierelor, ca parte a planurilor sale de combatere a migrației ilegale.

Fostul prim-ministru, care a făcut campanie pentru rămânerea în UE la referendumul privind Breitul a spus că a înțeles prudența lui Starmer față de o relație mai strânsă cu Europa după dezastrul electoral al partidului din 2019. „Trebuie să tratezi asta cu mare atenție", a spus Blair. „Înțeleg perfect motivul prudenței. Trebuie doar ca acest lucru să fie luat pas cu pas".

Deși spune că nu poate prezice dacă Regatul Unit va reintra în viitor pe piața unică sau în uniunea vamală, el a subliniat: „Singurul lucru de care sunt absolut sigur este că Marea Britanie va trebui să facă parte din familia politică de pe propriul continent.

„Nu știu exact ce formă va lua. Dar aspectul esențial pe care o țară ca Marea Britanie trebuie să-l realizeze, pentru că am devenit o țară foarte închisă în sine, este că în următoarele două decenii vom avea trei giganți - America, China, probabil India. Iar singura alternativă pe care o vor avea toate celelalte țări este să facă parte din grupări regionale care să le poată oferi colectiv ceea ce nu pot avea individual".

Blair a apreciat, totodată, că decizia, ca urmare a Brexitului, de a reduce migrația din Europa a fost „cel mai nebunesc lucru”, deoarece a însemnat înlocuirea personalului din domeniul ospitalității cu niveluri ridicate de imigrație din Asia și Africa.

Marea Britanie a anunțat duminică înființarea unui Comandament pentru securitatea frontierelor pentru a-și consolida securitatea frontierelor și a „zdrobi bandele criminale de traficanți de persoane care fac milioane din traversările cu ambarcațiuni mici".

Măsura, promisă de Partidul Laburist în timpul campaniei sale electorale, a fost luată la doar câteva zile după victoria în alegeri și după ce noul ministru de interne, Yvette Cooper, a preluat funcția.

Controversatul Plan Rwanda, care a fost aprobat de guvernul conservator, a intrat sub lupa partidelor de opoziție și a organizațiilor pentru drepturile omului. Fostul prim-ministru Rishi Sunak promisese să înceapă zborurile în această vară dacă câștigă alegerile. După ce Curtea Supremă a hotărât că este ilegală, această politică a creat un număr tot mai mare de cereri de azil aflate în așteptare.

Potrivit datelor Ministerului britanic de Interne, aproximativ 40.000 de persoane au intrat ilegal în țară în 2023.

Aproape 130.000 de cereri de azil au fost primite între 15 aprilie 2023 și 14 aprilie 2024, iar 56.834 de persoane au primit azil, cu o rată de acordare de 61%, cel mai mare număr anual de decizii privind cazurile de azil din ultimii peste 20 de ani, potrivit Home Office. În aceeași perioadă, 36 597 de cereri au fost respinse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite