Care sunt prioritățile noului guvern de stânga britanic. Ce se schimbă pentru români?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de Keir Starmer planifică să implementeze o politică externă activă şi pragmatică, denumită „realism progresist”. Această abordare recunoaşte volatilitatea globală şi pune accent pe o poziţie practică în relaţiile internaţionale. David Lammy, care este de aşteptat să devină ministru de externe, a subliniat intenţia laburiştilor de a „face Brexit-ul să funcţioneze” şi de a negocia "un pact de securitate ambiţios" cu Uniunea Europeană.

Keir Starmer FOTO EPA-EFE

 Keir Starmer, noul premier britanic 

David Lammy, cel care va deveni ministru de Externe în guvernul laburist al lui Starmer, a anunțat resetarea politicii externe printre obiective fiind reconectarea cu Europa pentru a repara o parte din daunele provocate de Brexit, abordarea schimbărilor climatice și angajarea mai agresivă cu Sudul global.

În ceea ce privește apărarea, Starmer și laburiștii și-au descris angajamentul față de rolul NATO în securitatea transatlantică ca fiind „de nezdruncinat".

Olivia O'Sullivan, directoare a programului UK în lume la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra, a declarat pentru RFE/RL că „există multe moduri în care pozițiile de politică externă ale Partidului Laburist nu sunt atât de diferite de cele ale conservatorilor”.

Este „un domeniu surprinzător în care există consens în Regatul Unit”.

Laburiștii nu au semnalat nicio ruptură radicală față de politica fostului guvern al lui Rishi Sunak cu privire la puternicul sprijin militar și diplomatic acordat Ucrainei pentru a se apăra de Rusia.

În timp ce laburiștii au sugerat un ton mai conciliant decât predecesorii în relațiile cu Uniunea Europeană, partidul s-a străduit să asigure NATO și alți aliați care ajută Kievul că Londra va continua să considere Rusia drept o amenințare la adresa Europei.

Va continua să ofere suport financiar şi militar Ucrainei, menţinând o poziţie fermă împotriva agresiunii ruse, şi întărind angajamentele existente faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prima lună a mandatului de premier al lui Keir Starmer va fi marcată de o intensă activitate diplomatică internaţională, incluzând întâlniri cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri europeni.

De asemenea, Starmer va participa la summitul NATO de săptămâna viitoare în Washington, marcat de celebrarea celei de-a 75-a aniversări.

Ulterior, Starmer va găzdui o întâlnire a Comunităţii Politice Europene la Palatul Blenheim, lângă Oxford, pe 18 iulie, la care sunt aşteptaţi Emmanuel Macron din Franţa şi Olaf Scholz din Germania.

Keir Starmer şi echipa sa planifică o revizuire completă a interacţiunilor Marii Britanii cu China, pentru a ajusta politica naţională faţă de această putere globală şi a reduce dependenţa de aceasta în sectoare critice.

Partidul Laburist îşi reafirmă angajamentul de a recunoaşte un stat palestinian, ca parte a unui proces de pace reînnoit, promovând o soluţie cu două state.

Partidul Laburist doreşte să recalibreze relaţia Marii Britanii cu China. Lammy a anunţat o revizuire completă a interacţiunilor cu China în toate departamentele guvernamentale pentru a „stabili direcţia şi cursul” politicii britanice faţă de China.

Starmer a subliniat anterior necesitatea de a reduce dependenţa Marii Britanii de China în domenii precum comerţul şi tehnologia, în timp ce menţin cooperarea pe probleme globale cum ar fi schimbările climatice. Echilibrarea intereselor comerciale şi economice cu imperativele de securitate va fi esenţială, mai ales dacă climatul geopolitic se intensifică, posibil influenţat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Starmer intenţionează să colaboreze cu orice guvern european, indiferent de orientarea politică, pentru a aborda probleme critice, cum ar fi migraţia. El planifică să consolideze acordurile bilaterale cu Franţa, în special în ceea ce priveşte criza migranţilor, în timp ce caută şi măsuri comprehensive la nivelul UE. Starmer a exprimat necesitatea unei cooperări mai puternice cu UE în domeniul securităţii, în special în combaterea reţelelor de trafic de persoane.

Economia

Keir Starmer, liderul Partidului Baburist care a câștiga alegerile legislative de joi, 4 iulie, a promis în mod constant un guvern care va fi atât „pro-business, cât și pro-muncă”. Pentru a face acest lucru, viitorul premier a subliniat prioritățile cheie asupra cărora partidul său se va concentra.

Având în vedere că criza costului vieții este o problemă cheie pentru mulți britanici, laburiștii spun că prima lor prioritate este să asigure stabilitatea economică.

Partidul promite să urmeze regulile fiscale stricte pe care guvernul le are deja în vigoare - să se împrumute doar pentru investiții și nu să le folosească pentru cheltuielile de zi cu zi.

De asemenea, se așteaptă ca Partidul Laburist să strângă 7 miliarde de lire sterline din impozite, în mare parte prin combaterea evaziunii fiscale.

Printre cele mai atrăgătoare politici ale partidului se numără încetarea scutirii de impozit TVA pentru școlile private, o decizie care se spune că va aduce aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline, care vor fi reinvestite în sectorul de stat.

Construirea a 1,5 milioane de locuințe noi, încetarea evacuărilor fără vină și un plan de construire de orașe noi sunt, de asemenea, în vizorul laburiștilor.

Viitorul ministrul de finanțe, Rachel Reeves, a declarat pentru Sky News : "Am căutat un mandat pentru a crește economia și asta este ceea ce vom începe să facem.

Reforma sistemului nostru de planificare este în mod clar esențială pentru a construi locuințele de care avem nevoie, infrastructura de transport, infrastructura energetică".

Reeves a adăugat că, în calitate de prima femeie ministru de Finanțe, dorește să se asigure că economia funcționează pentru toată lumea - în special pentru femei - despre care a spus că au "suportat cea mai mare parte a austerității".

Apărare

Laburiştii plănuiesc să efectueze o revizuire strategică a apărării în primul an de guvernare. Această revizuire îşi propune să stabilească paşii necesari pentru a creşte cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, reflectând un angajament de a consolida capacităţile de apărare ale Marii Britanii.

Imigrație

După ce a condamnat planul lui Rishi Sunak de a deporta în Rwanda persoanele care ajung în țară prin punctele de trecere a Canalului Mânecii, Sir Keir plănuiește o alternativă.

Laburiștii au promis să lanseze un nou Comandament pentru Securitatea Frontierelor pentru a aborda bandele din spatele contrabandei cu persoane, acordând noului organism noi puteri în temeiul normelor antiteroriste pentru a avea impact.

Noul guvern intenționează să permită ofițerilor să efectueze opriri și percheziții la frontieră, să efectueze investigații financiare și să emită mandate de percheziție și confiscare care vizează imigrația organizată.

Infracțiuni

În mod similar, abordarea comportamentului antisocial este un alt obiectiv cheie pentru laburiști, Sir Keir, fost procuror, a promis că va recruta mai mulți polițiști de cartier și va introduce noi pedepse dure pentru infractorii care provoacă probleme în zona lor.

Sănătate

Laburiștii își propun, de asemenea, să reducă listele de așteptare din Sistemul Public de Sănătate (NHS) prin adăugarea a 40 000 de programări și operații suplimentare în fiecare săptămână - inclusiv mai multe seara și în weekend - și prin achiziționarea de mai multe echipamente.

Deoarece serviciul public de sănătate apare în mod regulat ca fiind cea mai mare problemă pentru britanici, laburiștii s-au angajat să reducă timpii de așteptare la maximum patru luni, conform obiectivului NHS, până la sfârșitul primului lor mandat.

Cu toate acestea, analiza Sky News a sugerat că un număr suplimentar de 40 000 de programări ar aduce puține schimbări pentru cele 7,57 milioane de persoane aflate în prezent pe lista de așteptare, conform datelor din aprilie.

Energie

Great British Energy a fost una dintre primele politici remarcabile pe care Sir Keir le-a anunțat la conferința Partidului Laburist din 2022 - și una care a devenit mai relevantă pe măsură ce costurile energiei au crescut pe fondul războiului din Ucraina.

Se propune ca o nouă companie publică să furnizeze capacități suplimentare, alături de sectorul privat, pentru a ajuta Regatul Unit să devină o superputere a energiei curate.

Laburiștii cred că acest lucru nu numai că ar garanta securitatea energetică pe termen lung, dar ar reduce și facturile și ar oferi locuri de muncă.

Atât laburistii, cât și conservatorii susțin o formă de taxă excepțională până în 2029, prin care urmăresc să decarbonizeze majoritatea sau toată energia electrică până în 2030 și promit să intensifice energia solară și eoliană offshore.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite