Noi tensiuni între Priștina și Belgrad: Kosovo trimite polițiști în municipalitățile cu majoritate sârbă. Reacția Serbiei

0
Publicat:

Poliția kosovară își consolidează prezența în zonele cu majoritate sârbă din nordul țării. De cealaltă parte, Serbia a decis să trimită forțe de securitate în regiune.

Polițiști kosovari mobilizați în apropiere de granița cu Serbia FOTO EPA-EFE
Polițiști kosovari mobilizați în apropiere de granița cu Serbia FOTO EPA-EFE

Nordul Kosovo stă pe un butoi cu pulbere din cauza unor incidente produse recent și decizii luate de Priștina și Belgrad. Pe 5 noiembrie, mai multe explozii și focuri de arme au vizat secțiile de votare din nordul Kosovo în timp ce funcționarii își desfășurau activitățile preelectorale. La trei zile distanță de la aceste evenimente, poliția kosovară a anunțat o sporire a prezenței sale în patru municipalități din regiune cu majoritate sârbă.

„Prioritatea poliției din Kosovo este să asigure securitatea tuturor cetățenilor.  Evaluând situația actuală și tendințele din municipalitățile din nord, poliția își va crește efectivele în nord în următoarele zile pentru a-și atinge obiectivele”, se arată într-un comunicat.

Potrivit presei de limbă sârbă din Kosovo și celei de la Belgrad, membri ai unor unități speciale ale poliției din Kosovo au fost desfășurați între timp în zonă.

Însă purtătorul de cuvânt al Guvernului kosovar, Përparim Kryeziu, a respins aceste afirmații.

„Vorbim doar de forțe de ordine, nu de o altă unitate”, a declarat el pentru Radio Free Europe.

Ministrul de Interne al Kosovo, Xelal Sveçla, spune că întârirea securității în zonă este „necesară” după incidentele produse recent.

„Le cerem tuturor cetățenilor să-și păstreze calmul și să coopereze cu poliția din Kosovo, care se angajează să asigure ordinea pentru toți cetățenii fără nicio diferență”, a scris ministrul kosovar pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, șeful Biroului sârb pentru Kosovo, Petar Petkovici, îl acuză pe premierul kosovar Albin Kurti că își continuă „actele ilegale și violente” pentru a ocupa nordul țării. Potrivit acestuia, între 300 și 500 de polițiști kosovari au fost desfășurați deja în municipalitățile cu majoritate sârbă.

Joi seara, Petar Petkovici a declarat că Serbia a decis să trimită în Kosovo „până la 1.000” de membri ai forțelor de securitate, „așa cum indică rezoluția 1244 a ONU”.

Această rezoluție prevede posibilitatea reîntoarcerii în Kosovo a unui corp redus de forțe de securitate sârbe în condiții particulare și sub supraveghere internațională.

„Președintele Aleksandar Vucici a spus în numeroase rânduri că nu va permite un pogrom, dar ei se pare că nu au înțeles, mai ales cei din Vest care ar trebui să-l potolească pe Kurti”, a declarat oficialul sârb.

Petkovici a acuzat totodată Priștina de încălcarea acordului de la Bruxelles prin trimiterea unor forțe de poliție în nordul Kosovo.

În contextul acestor tensiuni, Kurti s-a întâlnit la Viena cu reprezentantul special al UE pentru Balcanii de Vest, Miroslav Lajcak.

Cu acest prilej, Lajcak s-a exprimat în favoarea intenției Kosovo de a cere aderarea la UE până la sfârșitul anului, relatează Euractiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite