NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia, susține fostul comandant al forțelor americane în Europa

0
0
Publicat:

NATO nu dispune de apărare antiaeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitatea necesară pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional la scară largă, a declarat, miercuri, 2 octombrie, general locotenentul american în retragere Ben Hodges, scrie Kyiv Independent.

Generalul american în rezervă Ben Hodges/ FOTO: EPA:EFE
Generalul american în rezervă Ben Hodges/ FOTO: EPA:EFE

Luând cuvântul în cadrul unei discuții la Forumul de securitate de la Varșovia, Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari europeni nu recunosc pe deplin realitățile unui posibil război cu Rusia.

Avertismentele cu privire la o ciocnire între Rusia și NATO au crescut de când Moscova a invadat Ucraina în 2022, mulți observatori subliniind baza industrială de apărare și pregătirea de luptă insuficiente din partea Occidentului.

„Nu avem o apărare antirachetă și antiaeriană adecvată”

„Nu avem o apărare antirachetă și antiaeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges.

Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare antiaeriană necesare pentru a descuraja un atac, a scris Financial Times în luna mai.

„Încă... nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat generalul în retragere.

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a comentat generalul în retragere.

Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a subliniat Hodges. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat ofițerul în retragere

Hodges a declarat că armatele NATO trebuie să fie pregătite să se desfășoare mult mai rapid decât o pot face în prezent.

Potrivit fostulului comandant al forțelor americane în Europa, armatele occidentale erau gata de desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au în mare parte această mentalitate.

NATO ar trebui să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătiți, iar apoi să poată fi gata de plecare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”. Hodges a adăugat că liderii aliați ezită adesea să răspundă suficient de rapid și de decisiv, temându-se că astfel de măsuri ar fi percepute ca o provocare.

Hodges a cerut, de asemenea, să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară a alianței.

„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit depozitele pentru a ajuta”.

Fostul comandant al forțelor americane în Europa a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite