Mostre din ADN-ul câinilor, folosite pentru identificarea stăpânilor care nu curăță excrementele de pe străzi

0
Publicat:

În Bolzano, stăpânii de câini trebuie să se prezinte cu animalele de companie la o clinică veterinară pentru efectuarea unor test ADN, întrucât autoritățile din provincia italiană încearcă din răsputeri să pună capăt problemei reprezentate de excrementele lăsate pe străzi, relatează The Guardian.

Cei care nu-și înregistrează animalele de companie se vor alege cu amenzi mari. Foto: Arhivă
Cei care nu-și înregistrează animalele de companie se vor alege cu amenzi mari. Foto: Arhivă

Toate rezultatele vor fi introduse într-o bază de date, pe care poliția o va putea utiliza pentru a-i găsi pe făptași și pe stăpânii acestora. Cu ajutorul probelor, oamenii legii vor da amenzi cuprinse între 292 și 1.048 de euro. 

Conform legii, până la finalul anului 2023, în jur de 45.000 de patrupezi din această provincie trebuiau să fie supuși testelor ADN. Însă, doar 5.000 de câini au fost testați, conform relatărilor din presa italiană. 

Măsura a stârnit controverse, îndeosebi în rândul stăpânilor care curăță cu atenție fecalele lăsate de animalelor lor și care acum trebuie să scoată din portofele 65 de euro pentru efectuarea testului. 

„Ușor de spus”

Mai mult, au fost ridicate întrebări cu privire la felul în care va fi gestionată inițiativa complexă și costisitoare, în special dacă animalele considerate vinovate nu au stăpâni sau aparțin unor turiști. 

Este mai ușor de spus decât de făcut", a afirmat Madeleine Rohrer, membră a formațiunii Verzilor, pentru ziarul Il Giornale. „Va fi doar o cheltuială suplimentară pentru municipalitate și pentru poliție, care au multe alte lucruri de făcut", a mai adăugat ea. 

Arnold Schuler, un consilier local, a precizat că respectiva bază de date se află încă „în faza de implementare" și că au fost găsiți alți veterinari care să efectueze testele ADN. „În acest fel, înlesnim accesul tuturor la înregistrarea animalelor de companie", a spus el pentru Rai News. 

Testele ADN vor fi obligatorii începând de la finalul lunii martie, iar cei care nu-și înregistrează animalele de companie se vor alege cu amenzi mari, a anunțat Paolo Zambotto, directorul departamentului veterinar din Bolzano, pentru Il Giornale. 

Potrivit lui Schuler, această bază de date va fi utilizată și pentru a identifica câinii care au fost victimele unor evenimente rutiere sau care au atacat alte animale sau persoane. 

Asociațiile de protecție a animalelor au inițiat petiții prin care au cerut renunțarea la această lege înainte de termenul limită de 31 decembrie. „Cel mai interesant lucru este că multe persoane care nu au câini au semnat petiția", a spus în decembrie Filippo Maturi, președintele Assopets, o asociație pentru protecția proprietarilor de animale, pentru site-ul local de știri Altoadige.it. „Este o lege nedreaptă, care nu rezolvă problema și care, mai ales, presupune costuri enorme”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite