Momentul în care Antony Blinken cântă la chitară într-un bar din Kiev VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut ca un amator de chitară şi muzică rock, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cântat marţi seara, într-un bar din Kiev, „Rockin' in The Free World”, de Neil Young, în semn de omagiu față de rezistența ucrainenilor în faţa invaziei ruse, notează AFP.

Anthony Blinken a venit într-o vizită surpriză la Kiev FOTO EPA-EFE
Anthony Blinken a venit într-o vizită surpriză la Kiev FOTO EPA-EFE

Aflat într-o vizită surpriză în capitala Ucrainei, marţi, unde a continuat să arate sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina în faţa "agresorului rus", Antony Blinken a încheiat o zi intensă de întâlniri oficiale, inclusiv cu preşedintele Volodimir Zelenski, cântând la chitară şi fredonând această melodie legendară într-un bar din subsol Kievului, Barman Dictat.

„Ştiu că este o perioadă foarte, foarte dificilă. Soldaţii voştri, cetăţenii voştri, în special în nord-est, la Harkov, suferă foarte mult. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, că Statele Unite sunt cu voi, că o mare parte a lumii este cu voi", a spus el înainte de a bate ritmul.

„Ei luptă nu numai pentru o Ucraină liberă, ci şi pentru o lume liberă, iar lumea liberă este cu voi", a adăugat Antony Blinken, acompaniind un grup de muzicieni punk/jazz, 19.99.

Barman Dictat este unul dintre numeroasele baruri subterane din centrul Kievului, în apropierea arterei centrale Kreşceatîk, lângă celebra Piaţă Maidan.

Secretarul de stat american a mâncat pizza alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia, apoi s-a plimbat prin Piaţa Maidan înainte de a se îndrepta către o cafenea pentru a discuta cu activişti anticorupţie.

Vizita lui Antony Blinken are scopul de a linişti ţara cu privire la ajutorul militar al Washingtonului şi de a transmite mesajul că „Rusia priveşte înapoi, în timp ce Ucraina priveşte înainte", a transmis el într-un discurs ţinut marţi la Kiev în faţa studenţilor institutului politehnic.

SUA va ajuta Ucraina să se reconstruiască

„Există un lucru pe care Putin l-a subestimat întotdeauna, dar pe care ucrainenii îl înțeleg până la capăt, și acesta este înverșunarea cu care oamenii liberi își vor apăra dreptul de a-și modela propriul destin”, a spus Blinken în discursul său.

Blinken s-a angajat să ajute Ucraina să-și clădească o „forța viitorului” și a reiterat că SUA intenționează să folosească activele rusești confiscate pentru a oferi finanțare Ucrainei pentru reconstrucție.

„Congresul nostru ne-a dat puterea de a pune mâna pe bunurile rusești în Statele Unite. Intenționăm să o folosim”, a spus Blinken în timpul discursului. „Ce a distrus Putin, Rusia ar trebui și trebuie să plătească pentru a reconstrui”.

Blinken a spus că SUA lucrează cu alte țări G7 pentru a face același lucru cu „activele suverane imobilizate ale Rusiei”.

„G7 poate debloca miliarde de dolari și poate trimite un mesaj puternic lui Putin că timpul nu este de partea lui”, a spus Blinken, fără a oferi o cronologie pentru momentul în care aceste eforturi ar putea fi realizate.

Liderii occidentali au reacționat cu îngrijorare la noul și neașteptat atac al Rusiei de la Harkov. Secretarul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a recunoscut că este un moment „extrem de periculos” în război, declarând pentru Sky News că Rusia a „invadat din nou [Ucraina] efectiv”.

Blinken a sublinia necesitatea ca Ucraina să continue să facă reforme democratice pentru a-și menține sprijinul coaliției globale.

„Câștigând pe câmpul de luptă va împiedica Ucraina să devină parte a Rusiei; câștigarea războiului împotriva corupției va împiedica Ucraina să devină ca Rusia”, a spus el.

Este „important ca Ucraina să continue să facă pașii dificili pentru a-și consolida democrația. Pentru că alegerile pe care le faceți, tipul de democrație pe care îl construiți, vor determina puterea și puterea de rezistență a coaliției de partea Ucrainei”, a spus Blinken.

El a cerut Ucrainei să „elimine flagelul corupției odată pentru totdeauna” și a spus că SUA vor continua să sprijine eforturile Kievului.

„Securitatea Ucrainei este erodata dacă resursele armatei sale sunt absorbite de indivizi care doresc să se îmbogățească. Potențialul economic al Ucrainei este subminat dacă investitorii și inovatorii nu se pot baza pe condiții echitabile. Democrația Ucrainei este slăbită dacă cetățenii încetează să creadă că își pot trage guvernul la răspundere și au puterea să remedieze defectele sistemului lor din interior”, a spus Blinken.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite