Blinken efectuează o vizită surpriză în Ucraina pentru a da asigurări privind ajutorul american

0
Publicat:

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite şi a promite un flux de arme într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov (nord-est), transmite AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken. FOTO EPA EFE
Antony Blinken. FOTO EPA EFE

Aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Antony Blinken a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoţeşte.

Vizita, care nu a fost anunţată în prealabil, intervine la câteva săptămâni după votul Congresului american de deblocare a unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, în aşteptare mai multe luni din cauza problemelor de politică internă ale Statelor Unite în plin unui an electoral.

SUA au eliberat de atunci aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile sale, în principal sisteme antiaeriene Patriot şi NASAMS care lipsesc Ucrainei foarte mult pentru a face faţă ruşilor, precum şi muniţii pentru artilerie.

„Pentru a-i linişti pe ucrainenii care se află evident într-o situaţie foarte dificilă”

Fluxul de ajutor este de aşteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înţelegere asupra asistenţei acordate Kievului.

„Această călătorie îşi propune în primul rând să transmită un semnal puternic pentru a-i linişti pe ucrainenii care se află evident într-o situaţie foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul de est, cât şi pentru că ruşii îşi extind în prezent atacurile transfrontaliere la Harkov”, a declarat jurnaliştilor un înalt responsabil american la bordul trenului în care se afla secretarul de stat.

Blinken intenţionează mai ales să „detalieze modul în care ajutorul nostru va fi pus în practică, astfel încât să le întărească apărarea şi să le permită să recâştige iniţiativa” pe câmpul de luptă, a adăugat el sub protecţia anonimatului.

Cea mai recentă vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite