Misterul fetiţei blonde răpite de romii din Grecia. Sute de copii europeni, victimele reţelelor de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul fetiţei blonde găsite într-o tabără de romi din Grecia, după un raid al poliţiei elene, a readus în atenţia publicului traficul de copii practicat de reţele de crimă organizată extinse pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Maria, o fetiţă blondă cu ochi albaştri, în vârstă de numai patru ani, a fost găsit miercuri în tabăra de lângă Fasala, în Grecia, alături de alţi 13 copii, despre care autorităţile cred că au fost răpiţi de romi.

Un test ADN a demonstrat că cei care susţineau că sunt părinţii ei nu au nicio legătură de rudenie cu Maria. Bărbatul de 39 de ani şi femeia în vârstă de 40 de ani au fost reţinuţi sub acuzaţia de răpire de minori.

Poliţia a cerut ajutorul Interpol-ului pentru a lansa o campanie internaţională de identificare a părinţilor micuţei. Forţele de ordine efectuau un raid de rutină pentru găsirea unor arme şi droguri în tabăra romilor, când fetiţa blondă, cu pielea foarte albă şi ochii albaştri, le-a atras atenţia ofiţerilor.

„Trăsăturile ei sugerează că ar putea fi dintr-o ţară est-europeană sau nordică“, a declarat şeful poliţiei regionale, Panayiotis Tzavaras.

Cuplul la care a fost găsit a oferit informaţii contradictorii despre provenienţa copilei, susţinând la început că este fiica lor, iar mai apoi unul dintre cei doi a declarat că fata a fost găsită într-o păturică, în timp ce celălalt afirma că le-a fost dată de nişte străini.

Maria

În tabăra localizată la 280 de kilometri nord de Atena au fost găsite droguri de mare risc şi arme neînregistrate.

Conform declaraţiilor poliţiei, în casa unde Maria a fost găsită erau alţi 13 copii, despre care cuplul arestat susţinea că sunt toţi copiii lor. Autorităţile au descoperit că micuţii erau înregistraţi în trei regiuni diferite ale Greciei. Toţi vor fi supuşi testelor ADN pentru identificare.

Fata se află acum în grija unei organizaţii pentru copii, care a cerut deja ajutorul altor asociaţii europene pentru identificarea părinţilor micuţei.

Casa în care a fost găsită micuţa

Casa în care a fost găsită Maria FOTO AFP

Directorul asociaţiei, Costas Giannopoulos, a declarat că fetiţa pare să înţeleagă limba greacă dar nu poate vorbi. „Trăia în condiţii foarte proaste şi era foarte murdară, dar acum este în siguranţă. Am fost şocaţi să vedem cât de uşor este pentru aceşti oameni să declare aceşti copii ca fiind ai lor“, a mai spus Giannopoulos.

Maria - fata blonda gasita intr-o tabara de romi din Grecia FOTO AFP

Copiii răpiţi, victimele traficanţilor

În septembrie 2012, Le Figaro dezvăluia modul în care o reţea de traficanţi opera în Franţa, producând lunar mii de euro. „Romii din Ţăndărei au plecat în Franţa ca să facă bani. Au pus bazele unei „şcoli de copii hoţi" şi câştigă sute de mii de euro în fiecare an“, cita publicaţia franceză în urmă cu un an.

Capul reţelei organizate în stil mafiot, Remus Stoian, în vârstă de 40 de ani, a fost judecat şi condamnat în Franţa. Stoian trebuie să facă cinci ani de închisoare pentru acuzaţia de exploatare a minorilor şi instigare la furt. El a făcut recurs însă pentru a i se miscşora pedeapsa. Pus în faţa dovezilor, a interceptărilor telefonice, Stoian a negat cu vehemenţă orice implicare. Alături de el, în boxa acuzaţilor, mai stau alţi trei complici, scriau jurnaliştii de la ziarul francez în urmă cu un an.

Jurnaliştii francezi dezvăluiau faptul că şefii reţelei, Remus Stoian, Palos Constantin şi mai mulţi membri ai unei singure familii, Radu, locuiau în taberele de romi de la periferia Parisului. Din tabără conduceau o „reţea criminală internaţională, al cărei scop era să aducă în Franţa minori, care să fure", potrivit anchetatorilor. Totul era bine organizat, fiecare echipă de hoţi răspundea în faţa unui şef care vindea locurile de „pradă" noilor veniţi.

În anul 2009, poliţiştilor francezi le-a fost atrasă atenţia de o serie de atacuri efectuate după aceeaşi metodă. O mână de copii şi adolescenţi se strângeau în jurul unei persoane - de cele mai multe ori o femeie - care se afla la bancomat. Pentru a-i atrage atenţia, copiii îi întindeau un ziar spre vânzare sau o întrebau ceva, astfel încât să îi fure banii. Dacă victima punea rezistenţă, risca să fie lovită.

Deşi se ascundeau în spatele mai multor nume false, camerele de filmat instalate deasupra bancomatelor au permis identificarea minorilor.

Într-o conversaţie telefonică, prezentată ca dovadă la Tribunal şi citată de le Figaro, Remus Stoian, explică modul de operare: „Ai nevoie de 4-5 persoane care să muncească pentru tine, fiecare dintre ei îţi aduce 100-150 de euro pe zi. Poţi să strângi şi 3000 de euro într-o lună." Dovezile prezentate la tribunal au dezvăluit că Stoian avea o grupare de cel puţin 20 de minori care furau pentru el.

Percheziţiile poliţiştilor francezi au scos la iveală mari sume de bani, bilete de avion pe ruta Paris-Bucureşti, mandate pentru transfer bani în România. Din mărturiile copiilor, sumele pe care le strângeau se ridicau la 100.000 de euro, dar cifrele reale sunt mult mai mari, potrivit unei surse judiciare citate de Le Figaro.

Mai multe despre cazul fetiţei blonde dintr-o tabără de romi:

Poliţia elenă investighează originea unei fetiţe blonde dintr-o tabără de romi

Poliţia din Grecia încearcă să identifice originea unei fetiţe blonde găsite săptămâna acesta într-o tabără cu romi, informează BBC

Fetiţa blondă neindentificată ar fi putut fi încredinţată de mama sa biologică celor două persoane acuzate de răpire

Fetiţa blondă neidentificată, descoperită de poliţia din Grecia într-o tabără de romi, a fost încredinţată cuplului de romi care susţin că au custodia fetiţei de către mama sa biologică, persoană care nu avea posibilitatea să-şi crească fiica, au declarat sâmbătă avocaţii acestui cuplului acuzat de răpire de autorităţile elene, citaţi de AFP.

Ţiganca din Grecia la care a fost găsită o fetiţă blondă susţine că mama biologică a copilului ar fi româncă

Femeia romă în grija căreia a fost găsită o fetiţă blondă în vârstă de patru ani, în Grecia, susţine că aceasta i-a fost încredinţată în urma cu doi ani de o româncă, scrie „Daily Mirror“.

Răpirea „Mariei” atrage atenţia asupra reţelelor internaţionale de traficanţi de carne vie. Romii din România sunt bănuiţi a fi capii organizaţiilor

Descoperirea „Mariei”, fetiţa de patru ani despre care se crede că ar putea fi originară din partea de nord sau de est a Europei, dă speranţe mai multor familii ai căror copii au dispărut cu ani în urmă şi care bănuiesc că vinovaţi sunt traficanţii de carne vie de etnie romă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite